Stauder til næste år? Billigt? Så er det nu!

Stauder er dyre, hvis du skal ud og købe dem en for en. Men stauder er også “vedvarende” blomster, som du ikke skal genså fra år til år.  Ønsker du dig et staudebed uden at betale en formue for det – så er det nu her i efteråret. Læser du dette på et ganske andet tidspunkt, så kommer der en anden ide længere ned i indlægget.

Vi er nu i juni, og dette er tidspunktet, hvor du skal igang, hvis du vil have blomstrende stauder til næste år. Altså hvis det skal være den billige metode – at så frøene selv. Du kan nemlig nemt komme til at betale omkring en 50’er pr. stk hvis du køber dem på planteskolen. Eftersom man ofte skal bruge nogle stykker af hver, er det alt andet end billigt. Skal et staudebed virkelig koste kassen?

Drømmen om det store staudebed

Så du skal være forudseende og så dine egne stauder. Stauder i modsætning til sommerblomster den ulempe, at de for det meste først blomstrer året efter, at man har sået dem.

Så begynd nu, hvis du drømmer om et stort staudebed! Se artiklen Kickstart din staudehave nu i Politiken. Her får du gode råd om stauder. Og du får links til forhandlere af frø til stauder. Man får naturligvis altid mere for pengene når man vælger frø frem for planter til udplantning – også når det gælder stauder. Men det er så også et mere langsommeligt projekt. Er du en tålmodig sjæl, kan du spare mange penge på dine stauder.

Suppler dit staudebed!

Og så er der en mulighed mere. Måske kender du nogen, der har et overdådigt staudebed allerede? Du kan få lidt ekstra til dit staudebed, hvis du kan få fat i en “stump” af en staude. Og en stump er faktisk nok. Den bliver nemlig ganske hurtigt større.

Mange stauder kan nemlig deles i mindre – uden det går ud over plantens levedygtighed. Tilbyd at hjælpe med til at ordne staudebed i efteråret – mod at få lidt supplement til din egen staudehave! Faktisk er man ofte nødt til at skære af stauderne i bedet – eller vokser de sig for store. Og det, der skæres fra, ville ofte ende som haveaffald.

Gratis stauder – var det noget?

Og er du kommet frem til foråret, og først der kommer i tanke om, at det skal være i år, din have skal bugne af stauder. Så gør du det, at du tager det plantemateriale, du har til overs – frø, stiklinger eller stauder, du har skilt fra – og tager en tur på plantebyttemarked. Er du en af dem, der lige har skåret stauderne ned, kan du bruge resterne som bytteobjekt – og så komme hjem med nye stauder til bedet. Og det samme gør iøvrigt dem, der bytter med dig. Det er en ren winn-winn-situation!

Den enes haveaffald, den andens….

Og her er det hele gratis. På den måde forstået, at der ikke er penge involveret – alle handler er byttehandler. Mange af de ting, der havner her, kunne udmærket være endt som haveaffald. HUSK: Andres haveaffald er altid mere spændende end ens eget. Og på samme måde vil det plantemateriale, du selv ville smide ud, kunne være en guldgrube for andre (planteentusiaster).

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.