Det lyder en smule grotesk – men det gør hver eneste dansker. End ikke fødevareprisernes himmelflugt kan forhindre, at der hvert år 410 millioner ton spiselig mad i de danske skraldespande. Og så er kartoffelskræller og gulerodstoppe mv. trukket fra.
Nu kan man kun gisne om, hvad det er for noget mad, der ryger ud. Det vil typisk være rester fra aftensmaden og ting vi ikke når (eller glemmer) at spise. Det er spild af ressourcer – og også spild af penge. Har man ikke for mange af slagsen – og synes man, fødevarer er blevet vel dyre – er her faktisk mulighed for at spare.
Uanset, må de 63 kg mad da have kostet noget. Noget mad er dyrere end andet – men 63 kg? Det kan ikke undgå at løbe op. Og det er pr. person – gang lige op med, hvor mange I er i husholdningen! Prøv at regne lidt på det!
Det eneste, det koster, er lidt omtanke og planlægning. Både nar man køber ind og laver mad. Her skal der sættes ind:
- Hver realistisk omkring, hvad du kan nå at spise.
- Tag stilling til anvendelse og holdbarhed, allerede når du køber ind.
- Tænk i alternative anvendelser
- Vær realistisk omkring, hvad I rent faktisk spiser.
- Lær at bruge dine rester.
- Lad dig ikke friste af 3 liter ymer for en tier – hvis du kun kan nå at spise den ene!
Prøv i en periode at skrive en slags “dagbog” over, hvad du kommer til at smide ud – og hvorfor. Så kan du se, hvor du køber forkert ind – eller fejlbedømmer. Og dette kan så danne basis for den måde, man fremover køber ind og laver mad. Blot med en adfærdsændring kan der spares tusindvis af kroner hvert år.