Gældssanering – kan du få gældssanering?

Mange danskere er  – ikke mindst under finanskrisen – havnet i en situation, hvor gælden er kommet helt ud af kontrol. Det er en ulykkelig situation – uanset grunden. Og her er det ofte, at muligheden for gældssanering er oppe at vende. Og for nogle er gældssanering en mulighed, men det er langtfra for alle.

Det er nemlig ikke sådan, at man kan opnå gældssanering, blot fordi man har megen gæld. Det har mange måttet sande. Men det er en meget udbredt misforståelse. Det er nemlig også vigtigt, hvordan gælden er opstået!

Gældssanering – her er kriterierne

Søger du gældssanering, er der flere betingelser, der skal opfyldes. Hvis man gerne vil gældssaneres er det givetvis en god ide, at få professionel hjælp fra en gældsrådgiver eller lignende – for at få vurderet sin sag. Dels for at få vurderet, om der er en chance – eller om du snarere skal finde en anden vej ud af gælden?

Der er nemlig mange tilfælde, hvor du vil få afslag på gældssanering – her kommer nogle af slagsen.

 • Din gæld skal være af en sådan karakter, at du ikke har nogen realistisk mulighed for at betale gælden tilbage. Det er ikke nok, at det bliver hårdt for dig eller tager mange år.
 • Gælden må ikke være optaget til forbrug. Så regnes den for selvforskyldt. Det er som regel lån taget til overforbrug – og det kvalificerer ikke  – heller ikke selvom beløbet er højt. I modsætning til gæld, som for eksempel er opstået pga. ydre omstændigheder dom for eksempel sygdom eller at man er gået konkurs med et firma.
 • Din gæld må ikke være oparbejdet systematisk – uanset om det er gæld til det offentlige eller anden gæld

  Kan du få gældssanering?

  Gældssanering er ikke så nem at få

 • Man kan ikke gå gældssanering, hvis man har undladt at betale af på gæld selvom det var muligt.
 • Man kan ikke få gældssanering hvis gælden er opstået som følge af strafbare forhold.
 • Hvis du er (forholdsvis) ung og derfor har mange år til at betale tilbage, er det heller ikke sikkert, du kan gå gældssanering. Så regnes gælden ikke som håbløs.
 • Hvis den måde, du har indrettet dig på, er med henblik på gældssanering, bliver det også et afslag. For eksempel hvis du har skaffet værdier af vejen, så de ikke indgår i boet.

Gældssanering er ikke for alle

Mange tror at,  de kan få bevilget gældssanering, blot fordi gældsposterne er vokset dem over hovedet. Men det er langtfra tilfældet.

Mange tror, at det er en let vej ud af gælden. Intet kunne dog være mindre rigtigt. Hvis du skulle gå bevilget gældssanering, kan du regne med at skulle leve med en stram økonomi i mange år. Noget, der mest af alt ligner kontanthjælpsniveau! Du skal følge en meget stram plan – det er ikke noget med bare at få slået en streg over gælden.

Vil du søge om gældssanering?

Gældssanering skal gå via skifteretten – der kan ikke opsættes et helt konkret regelsæt – hver sag er individuel.  Du kan læse mere om gældssanering  på Ret og Råd. Hvis du ønsker at ansøge om gældssanering, kan du finde et ansøgningsskema på domstol.dk. Læs også mere om gældssanering på domstol.dk.

Står jeg i RKI?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.