LED-pærer: Hvornår er de tjent ind?

Glødepæren er på vej ud i kulden – den er faktisk udfaset i hele EU! Og mange af dem, der nu pludselig skal til at vænne sig til at købe de nye pæretyper – lavenergipærer, LED-pærer og krystalpærer – er dybt forvirrede. Dels fordi watt-tallene på pærerne har ændret sig radikalt.

Men også fordi de skal til at betale helt andre priser for pærer. Meget højere priser – og det er der mange, der kvier sig ved. Pludselig skal man betale det 3-dobbelte fordi man skal have en lavenergipære. Eller endnu mere for en LED-pære. Og det er da for galt!

Regn besparelsen ud!

Men det er mere godt end det er galt – men det kan ofte være svært at forklare. Med den højere pris kommer et par fordele, som skal tages med ind i regnestykket for at få det rette billede:

  • Pærerne bruger langt mindre strøm
  • Pærerne har meget længere levetid

Med andre ord: Pæren, som er meget dyrere i anskaffelse, er meget billigere i drift.

For eksempel bruger en lavenergipære kun omkring en femtedel af den strøm, som glødepæren brugte – og den holder omkring 10 gange så længe. Så det er en god investering. Dette forhold er vi ved at være vant til. Værre forholder det sig med de LED-pærer, som man ofte bruger til at udskifte de strømslugende halogenpærer med.

LED-besparelses beregner

Men mange vil gerne vide hvor meget billigere – og hvornår man kan regne med, at den er tjent ind. Den slags regnestykker laves jo ofte på de større energi-investeringer – men den kan altså også lave det på noget så simpelt som LED-pærer. For her er prisen højere, energiforbruget endnu lavere – og holdbarheden er ofte 20-25 gange det, vi kender fra glødepæren. Regnestykket bliver altså sværere endnu.

Men her har prolys.dk lavet en beregner, som du kan bruge til at udregne denne besparelse. Du kan taste alle de relevante data ind, som regnestykket består af – så får du et resultat, du kan forholde dig til. Dette resultat har jeg fået på en GU10-pære. Sammenligningen er mellem:

  • GU10 Halogenpære 35 watt – pris 20 kr. Levetid 2000 timer.
  • GU10 LED-pære 4 watt – pris 120 kr. Levetid 30.000 timer.
  • Pæren lyser 5 timer dagligt, 365 dage årligt. Tallene er for 1 pære.

Beregn besparelse på LED-pærer

LED-pærer som energi-investering?

Og så kan man jo studere tallene. Det kan være en god ide at bruge denne beregner. For det er jo slet ikke en måde, vi er vant til at regne på. Vi har jo ikke betragtet pærer som en investering. Men kigger man på dette regnestykke, er det måske noget, man skulle overveje? Jeg kender mennesker, der har mange af disse GU10 halogenpærer i huset. De kunne spare meget på en udskiftning – på den lange bane, altså. Prøv selv LED-beregneren på prolys.dk.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.