Udkantsdanmark? Det er billigt at bo i Udkantsdanmark

Der har været snakket nok så meget om “Udkantsdanmark” – og hvordan folk flygter derfra og til de store byer. Hvis det er tilfældet, er det i hvert fald ikke fordi det er for dyrt at bo der. Det er nemlig meget billigere! Det er for så vidt underligt at sidde er i Århus og tænke på, at havde jeg valgt en “udkantskommune” – havde mange af mine leveomkostninger været lavere. Væsentligt lavere.

For det lidt betingelserne. Alle vil – tilsyneladende her i Jylland – bo i de store provinsbyer – ikke de små. Det har selvfølgelig meget at gøre med den mængde af kultur og uddannelse, der findes i disse byer. Men hvad hvis man ikke just er storforbruger af det?

Din kommune bestemmer dit rådighedsbeløb

Nu ved jeg godt, at de færreste vælger bopæl efter disse kriterier, men det er alligevel noget, man skal have med i overvejelserne, hvis man overvejer flytning. Selv med den selvsamme husstandsindkomst og den samme bolig, vil det være en meget forskellig økonomi, du har alt efter om du vælger en billig eller en dyr kommune. Det er altså på ingen måde ligegyldigt, hvilken kommune, du bosætter dig i!

Penge.dk har opsat en “økonomisk kommuneguide”. Der tages udgangspunkt i en modelfamilie, hvis indkomst er den den samme. Resultatet er i praksis, at familien har det dobbelte i rådighedsbeløb, hvis de vælger Tønder kommune frem for Frederiksberg. Dette er selvfølgelig at sætte tingene lidt på spidsen. Men alligevel – overdrivelse fremmer sommetider forståelsen.

Udkantsdanmark - der er billigere at bo

Det er ikke lige meget, hvor du bosætter sig. Nogle steder i Danmark rækker pengene længere end andre…

Dem, som elsker at sammenligne priser, kan jo betragte det som en prissammenligning af kommuner…

Dyre kommuner og billige kommuner

Der er flere ting, der er med til at give dette helhedsbillede er dels boligpriser og skatteprocenter, men også ting som for eksempel priser på daginstitutioner. Siden er sikkert et besøg værd for dem, der overvejer nyt arbejde, bolig osv. Eller ny livssituation som sådan. Der er faktisk meget stor forskel.

Udkantsdanmark er mange ting

Jeg sidder her i den 20’ende dyreste kommune – Århus – og begynder at overveje Udkantsdanmark. I hvert fald i teorien – og det er jo også ofte der, alting starter. Et problem er jo blandt andet, at jeg jo ikke kan tage mit job med mig…

Og nu vi er ved det: Der er masser af mindre byer. Det er jo ikke Århus og København, der er det eneste saliggørende. Det er jo ikke sådan, at resten er det rene bøh-land. Mange forestiller sig måske, at det handler om at flytte helt ud på Lars Tyndskids mark – men det er ikke det, det handler om!

Måske vil du gerne arbejde mindre?

Man kan jo også vende det hele på hovedet: Hvis man bor i en billig kommune, behøver man slet ikke tjene så mange penge, som hvis man bor i en af de dyre. Så for dem, der synes de arbejder for meget, betaler for meget i skat – og alligevel har svært ved at få det til at hænge sammen. Dyre huse og store boligydelser, er der mange, der føler sig belastet af. Men det er som regel ikke i Udkantsdanmark!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.