Endnu en jul truer?

Det er måske ikke sådan, man skal se på julen. Forestillingen om julen, der truer forude? Nogle er træt af den – ikke mindst pga. den tyvstart, man ofte ser hos detailhandlen. Men de fleste kan godt lide jul. Der er dog en ting, man kan sige, at den truer – og det er din økonomi. Men kunne man ikke sagtens få en billig jul i stedet?

Og hvis du vil trække nødbremsen, så så skal det helst være inden det hele løber løbsk. Det med nødbremsen er ikke et spørgsmål om en aflysning af julen – den ide får jeg nok de færreste til at købe.

Juleudgifterne løber løbsk

Men hvad med at holde udgifterne nede? Altså holde det på et niveau, som du rent faktisk har råd til? De fleste bruger langt flere penge end det var intentionen. For når først musikken spiller, er der en stor risiko for, at det hele løber løbsk!

Det som kræves for at holde udgifterne nede er at du lægger et budget. Det kan godt lyde avanceret, men i bund og grund handler det bare om, hvor mange penge du vil bruge – og hvordan de skal fordeles. Og et budget er til for at blive overholdt. Og har man et begænset julebudget, lærer man automatisk prioriteringens kunst: Det kan godt være, at man synes, det hele var nødvendigt – men noget er nu engang mere nødvendigt end andet:

Billig jul – kedelig jul?

Julen bliver kun kedelig hvis man selv vil det. Der kan sagtens skrues ned…

Julegaver: Få afklaret med venner og familie, hvem man er “på julegave med” og hvem man ikke giver til. Man kan jo være lige gode venner af den grund. Nogle familier giver slet ikke gaver voksne imellem – julegaver er for børn. Det kan være en god ide at tage emnet op – de andre har vel også andet at bruge pengene til? Eller man kan få lavet en model, hvor der er et loft over, hvad gaven må koste? Aftaler betyder også. at man ikke behøver at gisne…

Julen kan sætte økonomien under pres - find vejen til en billig jul

Synes du, at julen er hyggelig – så husk, at hyggen er gratis – det er alt det andet, der koster. Billede blickpixel/ Pixabay

Julepynt: Mange køber ind som om julepynten skulle udskiftes hver år. Det skal den ikke. Man supplerer måske en lille smule, men hold det på et minimum. Hvis man har børn, er et oplagt at lave pynten selv. Og gå i skoven efter naturmaterialer til julepynt. Det sidste er i øvrigt ganske gratis!

Det slutter ikke her – der er mere

Julemaden: Vi køber ofte mere ind, end det er menneskeligt muligt at sætte til livs. Og meget af det ender i skraldespanden. Vi behøver ikke købe så meget – vi skal nok blive mætte – og lidt til! Det er i øvrigt heller ikke sundt at spise sig en mavepine til. Og hvad der er det sjove ved det, har jeg ikke helt fået fat i.

Alt det uplanlagte: Når man nu er igang med at bruge penge, ryger der gerne lidt ekstra. Når kontoen alligevel går i rødt, hvad gør det så om det er et par tusind mere eller mindre? Jo, det gør noget, for det er penge, der skal betales af – før eller siden. Der er alt for meget, der bare ryger med. Et budget skulle sætte en effektiv stopper. De små ekstra julegaver er måske rare for ungerne – men får de ikke allerede nok? De små pynteting, som er allevegne har ingen betydning i det store billede. Man kan godt gå til julefrokost uden at det koster en masse penge. Og man behøver ikke købe nyt tøj til julefrokosten – eller til julen for den sags skyld. Jeg ved godt at reklamerne siger noget andet, men det er nu engang din økonomi, det går ud over hvis du forkøber dig!

Fordelen ved budgettet er den simple, at man på forhånd har fastlagt hvor meget man må bruge – og hvad det skal bruges til. Denne faste ramme forhindrer impulskøbene, der ofte vejer tungere end man lige skulle tro. Det kræver naturligvis at man overholder budgettet – ellers giver det ingen mening.

Julen kan være en dyr fornøjelse
Julen varer længe, koster mange penge….Billede af Gerd Altmann fra Pixabay

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.