Julegaveræset – kan der skrues ned?

Ingen jul uden julegaver? Eller? Julegaveræset hedder det – og det ikke uden grund. Mange mennesker har ganske vist de bedste  intentioner om, at “I år skal det ikke gå så galt” – og her er det givetvis både økonomi og stressniveau, der hentydes til. Og så sker det alligevel. Måske fordi det er svært at stoppe når det først er gået i gang?

Så står man der efter jul, hvor det hele jo er “overstået” – omend måske ikke de økonomiske efterveer? Ikke for alle i hvert fald. Røde tal på bundlinjen eller måske endda låntagning?

Hvor mange gange har det ikke været annonceret, at i år bliver det sparejul, danskerne skruer ned for julegaverne. Og så – de sidste dage inden jul – tager fanden ved os. Vi køber alligevel ind – som var vi betalt for det! Måske er det nu – hvor julen er overstået – man skal reflektere over, hvordan man undgår at bruge så mange penge? Det er nu det hele er i frisk erindring….

Der sker et eller andet – findes der mon en “julepsykose”? I hvert går alle de gode intentioner op i røg – og pengene fosser ud af vores økonomi. Jo, man kan sagtens skrue ned for julegaverne – og juleting i det hele taget – men der skal noget mere til end gode intentioner. Mange indser, de ikke fik trukket nødbremsen i tide…

Hold julebudgettet - køb ikke for dyre julegaver
Julegaver kan let vælte julebudgettet. Billede af Photo Mix fra Pixabay

Har du en plan?

Man skal allerførst have en plan, der handler om, hvor mange penge, man vil bruge – og til hvad. Det giver naturligvis sig selv, at planen skal overholdes – ellers er den intet værd. Det vil sige, at man ikke lige skal komme i tanke om alt muligt, der alligevel skal købes. Uanset om det er gaver eller andet.

Når vi snakker julegaver, har vi også at gøre med forventninger. Desværre er det sådan, at mange ikke taler om disse forventninger – så det ender mere som et gætteri. Og hvad gør man så: Man holder sig på den sikre side – hellere for meget end for lidt. Og så sker der nemt det, at julegaveniveauet bliver pumpet op – uden det egentlig var meningen.

Julegaver: hvor dyre – og til hvem?

Det er en god ting, at få snakket om det – og mon ikke de andre også gerne vil have tingene på det rene. For eksempel:

  • Hvem er man “på gaver med”?
  • Hvor store gaver skal man give?
  • Skal gaverne have samme størrelse selvom indtægterne er vidt forskellige?
  • Skal voksne overhovedet give hinanden gaver? Måske er gaverne mest noget, der er for børn?
  • Eller måske skal man holde sig til gaver på et lavt niveau – de mere symbolske gaver? 100 kr.? 50 kr.? Dette kan for alvor være med et at holde julegaveræset på et acceptabelt niveau.

Det er i hvert fald værd at tage det op. Tænk hvis alle i virkeligheden var hoppet på en vogn, som de ikke var alt for glade for? Bare fordi det hele skulle være “som det plejer”? Der kunne meget vel være en fælles interesse i at skrue ned for julegaverne – og dermed juleforbruget. Bruger vi ikke alt for mange penge i julen?

Pas på at julegavebudgettet ikke løber løbsk
Lav et julegavebudget – og hold det. Billede af Erbs55 fra Pixabay

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.