De billige kinavarer kan pludselig blive dyre

Er du nogensinde stødt på en af de hjemmesider, der sælger en mængde af forskellige varer til noget, der ligner spotpriser? Måske er siden endda på dansk – omend måske ikke det mest korrekte dansk? Elektronik, smykker – alt muligt, til lavere priser end vi normalt ser det. Er det noget, der er for godt til at være sandt, skal man som regel spørge sig selv, om der skulle være en hage ved det?

Jeg har faktisk købt varer på sådan en side for nylig. Allerførst var jeg noget skeptisk. Varerne, jeg kiggede på, var meget billigere end jeg var vant til. Oven i købet var der fri fragt! Sprogligt var den på dansk – det meste af vejen. Men den indeholdt sprogfejl – og et sted fandt jeg et afsnit på hollandsk! Godt førsøgt, men ikke helt fuldendt!

At der skulle være tale om en fup-side, kunne jeg heller ikke helt komme frem til. Men en meget lang leveringstid bragte mig på sporet. Tiøren faldt definitivt da jeg ville checke siden på Trustpilot. Det var ganske rigtigt ikke en dansk side. Det var en kinesisk side. Der var for så vidt masser af positive anmeldelser – men de var fra alle mulige andre end danske kunder! Der var negative karakterer fra danske kunder. Det drejede sig i bund og grund om 2 ting. Dels var der leveringstiden, der er på 10-20 dage. Men det værste var, at kunderne havde fået en regning på dansk told + det obligatoriske fortoldningsgebyr på 160 kr. De billige kinavarer var blevet dyre! Kunderne havde ikke set sig for og ikke opdaget, at det ikke var en dansk side – selvom sproget og den lange leveringstid måske burde have vakt mistanke?). Eller også kendte de ikke reglerne for de køb, der foretages uden for EU.

Toldfælden?

De er ikke de første – og de bliver næppe de sidste – der er gået i vandet på dette! Sagen er nemlig den, at køber man varer uden for EU over nettet, vil man blive pålagt told samt et fortoldningsgebyr på 160 kr. hvis man køber for mere end 80 kr. De 80 kr. er eksklusiv leverings-omkostninger. Køber man for mere end 1150 kr. vil man oven i købet skulle betale dansk moms. Læs mere om Toldreglerne for handel uden for EU. Så man skal kigge sig rigtig godt for. Det tolden beregnes efter, er hvor varen sendes fra. Dette vil normalt fremgå af hjemmesiden, men det kan godt være, det ikke ligefrem står på forsiden!

Det vil derfor være mange ting, der er markant dyrere når de når frem. Der gode råd må derfor være altid at checke, hvor varen sendes fra. I hvert fald hvis der kan være den mindste tvivl.

Regn den ud – også tolden!

Nogle ville ganske givet sige, at man ikke kan bruge sådan en side til noget. Det passer dog ikke helt. Der kan være fund at gøre, blot man holder sig helt og aldeles til reglerne! Altså at man enten holder sig under de 80 kr. pr. ordre. Eller at man regner igennem, om det kan betale sig. Til dette formål findes, der en toldbetegner, som kan regne det ud for dig.

Selv har jeg endnu kun holdt mig til den første model. Man kan naturligvis spørge sig selv, om ting under 80 kr. kan betale sig at få sendt fra Kina? Det er sådan, at man i dette tilfælde kan få sendt fragtfrit hvis man holder sig til almindelig fragt, som fra Kina tager 10-20 dage. Blev der lagt fragt på, ville fidusen forsvinde.

Og da der er tale om ting, der koster under 1/3 af det, vi kender fra Danmark, kan man mere end man lige tror for de sølle 80 kr. For eksempel har jeg fået en ekstern strømforsyning til min tablet for 75 kr. – den gik igennem uden problemer. Og den pen, jeg sidder og skriver med nu på min tablet: jeg har længe undret mig over, at en lille pen med en gummidup i enden virkelig skulle koste mellem 50-200 kr. Det gjorde de så heller ikke der – jeg har fået dem for 13 kr. Og nu venter jeg bare på mine øreringe til 9 kr. Pr. par.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.