Toldregler uden for EU – rart at vide om told

Har du prøvet at blive opkrævet told, moms og måske oven i købet et strafgebyr fordi du har købt noget over nettet? Det er ikke usædvanligt når man køber varer fra et land uden for EU. Så længe man køber inden for EU, vil dette ikke ske. Der er altså intet, der skulle forhindre dig i at købe fra en tysk eller spansk hjemmeside. Dette gælder vel at mærke kun for private!

Bevæger du dig derimod uden for EU’s grænser, er det en ganske anden sag. Her kan du forventer dig lidt af hvert. Og man skal se ordentligt for, for det er ikke altid, man umiddelbart kan se, hvor varen sendes fra. Og det er jo i virkeligheden det der gælder. Det er det, myndighederne opererer ud fra – ikke for eksempel sproget på hjemmesiden! Skulle du være i tvivl om, hvilke lande EU består af, så se alle EU medlemslande her.

De billige varer pludselig bliver dyre

Mange er allerede gået i fælden. Man har købt superbillige varer fra en hjemmeside på engelsk – eller endda dansk – et pænt stykke tid efter kommer varerne til landet behæftet med told og moms-opkrævning. Og måske endda en ekstra afgift? Et såkaldt fortoldningsgebyr. Og dermed er prisen lige doblet! Så er man røget direkte i toldfælden.

Toldfælden?

Man kan naturligvis købe varer fra et land uden for EU – men der er god grund til at regne det godt igennem for at se om det kan betale sig. Hvis varernes værdi er under 80 kr., kan du roligt bestille – så bliver du hverken pålagt moms, told eller gebyrer. Er beløbet derimod over 80 kr, kan du blive pålagt at betale moms, told og importgebyr – og det stiller tingene noget anderledes. Satserne er disse:

  • Under 80 kr.: der skal ikke betales noget ekstra. Beløbet er med forsendelsesomkostninger
  • Fra 80 – 1.150 kr: Du skal betale moms og også et importgebyr
  • Over 1.150 kr: Du skal betale moms, told + importgebyr

Og her er det, at man skal til at regne på, om det kan betale sig. Og det bliver ikke mindre kompliceret af, at forskellige varer har forskellige toldsatser. Momsen er dog altid 25% og gebyret, man skal betale for at importere er et fast beløb på 160 kr. De forskellige toldsatser for forskellige varegrupper kan du se på toldpriser.dk.

Beregn selv din told

Du har også mulighed for at benytte en toldberegner, som – ud fra relevante oplysninger kan udregne, hvor meget et køb vil koste dig alt ialt. Det kan være et nyttigt redskab, hvis du overvejer at købe varer uden for EU. Du kan forholdsvis hurtigt få et resultat, så du selv kan vurdere, om det kan betale sig. Toldberegneren finder du her.

Det skal lige understreges, at reglerne her gælder udelukkende for private og ved handel. Import i forbindelse med erhverv er der helt andre regler for. Også for ting sendt som gaver er der særskilte regler. Mere om toldregler kan du læse på Skat.dk.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.