Shopping: kend dine triggere

Jo, det kan være en god idé at få kortlagt dine reaktioner. Så har man nemlig mulighed for at handle anderledes. Der er ting, man kan vælge at kæmpe imod, der er ting man kan vælge at undgå. Der er mange faldgruber. Vi kommer meget nemt til at købe ting, vi slet ikke har brug for.

Jeg hørte for nylig en sige, at hvis vi kun købte det, vi havde brug for, så havde vi jo ikke ret meget! Og det er ramt lige på kornet. Mange af de ting, vi køber, er i en eller anden grad overflødige. Dermed ikke sagt, at vi kun skal holde os til det allermest nødvendige – blot at der er noget at arbejde med.

Triggere – hvorfor shopper vi?

Men sådan som markedet er indrettet idag, har du mulighed for at bruge penge nårsomhelst og hvorsomhelst! Det er i sig selv en udfordring! Derudover bliver der reklameret overalt, så tilskyndelserne til at øbe er mangfoldige. Derudover har de fleste af os nogle ting, der er særligt “farlige” for økonomien. Her kommer et stribe eksempler:

*Udsalg. Vi falder gang på gang for ideen om at vi skal shoppe og spare penge. En herlig cocktail, ikke? Blot for senere at opdage, at vi har ikke sparet penge, vi har brugt penge. Hvis du ikke manglede det i forvejen, skal du ikke købe det – bare fordi der der udsalg.

*Indkøbscentre. Her falder mange i. Det råber: “Køb, køb, køb”. Hvis du ikke skal noget i indkøbscentret, så hold dig væk. Ellers må du skrive op, hvad du skal have – og følge din indkøbsseddel. Står det ikke på sedlen, så skal du ikke have det!

*Kreditkort. Det føles næsten som om, man ikke bruger penge. Men det gør man – og de skal betales tilbage. Det ved alle selvfølgelig godt, hvad ellers? Men tænker vi på det i købssituationen? Tilsyneladende ikke! Det bedste er naturligvis at undgå kreditkort! Har du brug for flexibilitet i økonomien, er en kassekredit både bedre og billigere.

*Forbrugslån. Køb nu, betal om 6 måneder. Det dur ikke, din økonomi er næppe bedre om et halvt år – i hvert fald ikke, hvis du hopper på sådan noget. Et halvt år går hurtigt. Find ud af, om du overhovedet har brug for denne ting, TV, computer, vaskemaskine eller…. Kan det gamle måske stadig bruges? Er der en mulighed for at få noget, du kan købe uden at låne? Hvordan ser brugtmarkedet ud? Forbrugslån er stort set altid den dyreste løsning.

*Dårligt humør. Dette betyder, at man trøster sig selv med at købe et aller andet. Jeg har oven i købet set eksempler på folk, der køber noget for at trøste sig selv, fordi deres økonomi ligger i ruiner. Er du ked af noget, så tal med en ven i stedet. Eller tag en stille dag og tænk lidt over tingene. Tillad dig selv at være i dårligt humør en gang imellem. Under alle omstændigheder er det ikke en ny bluse eller et par sko, du mangler.

*Godt humør. Dette kan have næsten samme virkning på nogle mennesker. Lad være, brug dit gode humør og dit overskud på noget andet. Der er talrige muligheder.

*Kataloger og reklamer. Dette kan få pludslige behov til at opstå. Tænk over, om det er noget du ville have manglet – endsige tænkt på – at købe det, hvis ikke du havde set det. Er det tilfældet, skal du bare holde dig væk fra den pågældende forretning…

Dine egne triggere

Dette er selvfølgelig kun eksempler. Der er flere, mange flere, sådan som vi har indrettet os idag. Hvis du ikke bor på en øde ø, bliver du dagligt bombarderet med opfordringer til at købe. Det kan ingen af os gøre noget ved.

Det, vi kan gøre noget ved, er vores egen holdning. Vi skal vide, hvorfor vi køber. Vi skal vide, hvor og hvornår fristelserne er værst. Vi skal lære at lade være. Det, der skal bekæmpes, er i virkeligheden impulskøbene. Vi er bare nødt til først at finde ud af, hvilke impulser, vi reagerer på.

Det her er ikke spor sjovt

Lyder det kedeligt? Måske. Det er selvfølgelig en smagssag. For mig er det langt mere kedeligt at have en økonomi, der ikke fungerer eller ikke at have penge sidst på måneden. Vil du heller bare shoppe og have det sjovt – uden at tænke for meget på penge? Og så bare tage konsekvensen? Så skal du bare se bort fra denne artikel.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.