Budgetark – gør det nemmere at budgettere

For mange mennesker er et budget en kedelig ting. langt kedeligere er det dog at havne i en situation, hvor man ikke kan overskue økonomien. Hvis en privatøkonomi skal fungere, er det alfa og omega at have overblik over pengesagerne.

Dem, der ser luksusfælden, kender sikker den aha-oplevelse, det er at se det hele skåret ud i pap. Nu kan man måske ikke få det sat op helt så grafisk som i Luksusfælden. Jo, det kunne man måske godt, men det er nok lidt langt at gå, når mindre kan gøre det. Man kan komme langt med at indtaste alle sine indtægter og udgifter i et budgetark. Det kan være en stor hjælp – og et langt stykke af vejen giver det det samme overblik. Begge dele er jo i bund og grund bare et budget.

Et budgetark til at regne den ud

Der er intet i vejen for selv at lave et budgetark – det er i bund og grund bare et regneark, man skal bruge. Men det er nemt nok at finde et budgetark, der allerede er “indrettet” – de findes flere steder på nettet. Og man kan ganske enkelt hente det ned på sin computer og redigere det.
Der er meget forskel på indretningen – det er ofte lidt et spørgsmål om synsvinklen. Men jeg har fundet et godt all-round budgetark på styrpaapenge.dk. Og nu vi er ved det, kan du også hente masser af tips om privatøkonomi på styrpaapenge.dk – så tag lige et kig når du nu er igang…

Budgetarket har en masse posteringer – der er sikkert også mange af dem, du slet ikke bruger. Man kan springe dem over – eller man kan slette dem, som på ethvert andet regneark. Og så er der iøvrigt intet i vejen for at omdøbe nogle af dem, hvis du selv har posteringer, der ikke passer ind nogen steder. Men dette ark er et ganske godt udgangspunkt hvor det meste af arbejdet allerede er gjort. Arket er en god basis for at komme igang med at budgettere – ikke mindst for dem, der normalt ikke gør det.

Find alle tallene

Næste udfordring vil så være at finde frem til alle tal. Nogle af dem der lige ud af landevejen, da de er faste betalinger. Andre er lidt sværere, for hvor meget er det nu liiige man bruger på tøj, mad eller benzin. Det er dog som regel muligt at finde frem til det via kontoudtog, som man finder på netbank og som som regel går langt tilbage. Bruger man derimod mange kontanter er det lidt sværere og kommer mere til at bero på et gæt.

Et budgetark giver en også muligheden for at lege lidt med tallene. Sker der ændringer i økonomien, kan du bruge budgetarket til at regne ud, hvor du står rent økonomisk. Hvis du får nyt job, skal flytte, sælge eller anskaffe bil, kan du se, hvordan dit fremtidige økonomi vil komme til at se ud. Måske er der andre parametre, der skal skrues på, men det kan du også gøre i regnearket. Faktisk kan det være lidt sjovt at lege med forskellige scenarier i regnearket.

Astrid

One Comment

  1. Hvordan kan det være kedeligt at lægge budget, det er jo livsnerven i enhver fornuftig husholdning.
    Udover det budget jeg lægger for min betalingsservice i banken, lægger jeg også budget for ferie, planlagte forbedringer af huset, udgifter til gaver, tøj, tandlæge osv.
    På den måde har jeg aldrig røde tal på bundlinjen, og de store forbedringer vi har foretaget på huset er betalt kontant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.