Undgå sodavand til overpris!

Vi betaler overpris for sodavand herhjemme. Ikke bare er de billigere syd for grænsen – de er så meget billigere at det er påfaldende. “Skatter og afgifter”, siger detailhandlen. Det er efterhånden blevet et mantra hver gang en prisforskel skal forklares.

Men nej, den holder kun et stykke ad vejen. Når skatter og afgifter trækkes fra i regnestykket, er sodavand stadig markant billigere i Tyskland. Det kommer frem i en udregning, der offentliggøres i Politiken.dk. Læs artiklen: Du betaler overpris for din sodavand

Dyre sodavand – også uden afgift

Det er måske noget, vi er kommet til at acceptere, netop fordi vi hele tiden hører om det danske skatte- og afgiftstryk. For selv når der tages højde for de danske skatter og afgifter er prisforskellen så stor at den er svær at snakke sig fra. Det eneste, der umiddelbart kan forklare det, er højere avancer end godt er. Nogle har mistanke om aftalt spil de store kæder imellem.

I artiklen står blandt andet:

»Prisen for sodavand i Danmark er absurd høj. Avancen er langt højere, end den burde være«, siger den entreprenante direktør og forhenværende grænsekøbmand Allan Filbert, som også står bag hjemmesiden Graenseguiden.dk til 24timer. »Det virker mistænkeligt meget som aftalt spil, når priserne er, som de er. Der er næsten ikke forskel på de skyhøje sodavandspriser butikkerne imellem herhjemme. Og så gemmer Coca-Cola sig bag den danske moms og de danske afgifter, når de skal forklare prisforskellen på Danmark og Tyskland. Men den holder slet ikke. Så høje er afgifterne langtfra«.

Konkurrencen er ikke skarp nok

Om det er aftalt spil involveret, er svært at sige. Men noget tyder på, at konkurrencen i detailhandlen er for sløv. Eller betaler den danske forbruger bare ved kasse 1 – uden at tænke over det. Desuden siges de danske tilbudsaviser, der skal trykkes og distribueres hver uge, at være medvirkende til at holde priserne oppe. For i den sidste ende er det forbrugeren, der kommer til at betale  for tilbudsaviserne – hvem ellers?

Billigere sodavand?

Nu er det jo ikke sikkert det er den store fidus for alle at valfarte til Tyskland efter billige sodavand – der er jo også visse omkostninger forbundet med den slags ture. Omvendt er det jo også ret irriterende at betale de høje priser vel vidende, at der er tale om overpriser i stor stil. Og hvad så? Ja, i bund og grund er det vel os som forbrugere, der skal sige fra? Hvis vi bare betaler ved kasse et, bliver konkurrencen vel ikke just skærpet. Mange er sikkert ok med at betale en pris, der modsvarer det danske skatte- og afgiftsniveau. Men de færreste har lyst til at blive taget ved næsen. Der er umiddelbart 2 muligheder for at undgå at betale denne overpris – udover at handle syd for grænsen. Den ene er at gå discount – de fleste supermarkeder har discountsodavand til meget lavere priser. Den anden er kun at købe mærkevaresodavand, når de er på tilbud (sodavand har en meget lang holdbarhed, så man kan roligt hamstre). Og det ene udelukker vel ikke det andet? I hvert fald undgår man at betale priser, som man godt ved, er kraftigt opskruede.

Astrid

One Comment

  1. Ja jeg har selv stået i butik og ja de aftaler priserne indbyrdes. Men jeg synes efterhånden det er horible priser især frugt og grønt 24kr for 6 æbler pink. Det hjælper jo heller ikke at regeringen indfører flere afgifter for så at trække det tilbage et år senere. Det udnytter butikkerne til at lade være med at sætte priserne helt så meget ned, som de i sin tid satte priserne op. Men der må jo være nogle aktionærer chefer der sidder og skummer fløden, for det er ihvertfald ikke de ansatte der tjener fedt…..Man kan sige at butikkerne bare er blevet ligesom bankerne, forbrugeren er de ligeglad med det handler bare om cool cash og om at puge flest muligt penge sammen.

    Det ville være dejligt hvis man kunne handle alle dagligvarer i Tyskland online selvom man skulle betale fragt kunne det nok betale sig i sparede afgifter og chefløninger/aktieafkast m.m

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.