Sparsommelighed i en nøddeskal

Sparsommelighed, ja – mange kan ikke lide ordet. Opfatter det som et andet ord for nærighed. Men nu har vi finanskrise – og for man er det blevet nødvendigt at kigge den vej. Vi kan ikke forbruge løs mere – ti-øren er faldet. 

Sparsommelighed vs. overforbrug

Og måske gør det ikke så meget – for nogle i hvert fald. En ellers rimelig sund økonomi, der blot har været udsat for højkonjunkturens overmod, kan man faktisk rette op – blot ved at skære det overflødige forbrug fra. Og det er ofte endda ikke så lidt. For et pare dage siden fik jeg et nyhedsbrev fra Everyday Cheapskate, hvor Mary Hunt kommer med “8 ord, der ændrede mit liv”. Vanlig amerikansk overdrivelse, måske? Jeg ved ikke om de ligefrem kan ændre dit liv – men de kan ændre din økonomi. Til det bedre. Og det er vel heller ikke så ringe endda? I hvert fald, hvis din privatøkonomi skranter?

Visdomsord – eller bare sund fornuft

Egentlig er det ikke noget epokegørende i dette. Ordene var: “Buy what you need; want what you have”.

Oversat bliver det noget i retning af: “Køb hvad du har brug for; vær tilfreds med det, du har”. Og i bund og grund drejer det sig om, at få skrællet alt det unødvendige fra. Hvad det unødvendige er, er naturligvis forskelligt, men vi har alle vores:

  • Ting, vi køber for meget af
  • Ting, vi køber, men aldrig bruger
  • Unødvendige opgraderinger. Ting vi udskifter, selvom de er gode nok
  • Ting vi køber, fordi vi keder os – eller er kede af det?
  • Ting vi køber, fordi de bare er der
  • Ting vi køber for at vise at vi har råd

Og så videre. Da vi købte det, mente vi, vi havde brug for det – men nej, egentlig ikke.

 Afslør dig selv

Hvis man kigger sit hus, sit loft, sine skabe og gemmer – det har jeg selv erfaret. Det afslører, hvad man har købt, der egentlig ikke var nødvendigt. Husk, at det egentlig ikke er afgørende, hvor meget det har kostet. “Det kostede jo næsten ingenting”, er en ofte brugt undskyldning. Men mange gange “næsten ingenting” kan blive til en hel del.

En anden måde, er at gemme bonner på ALT hvad man køber. For derefter at regne impulskøbene sammen. Alt det, man ikke manglede før man lige fik øje på det….

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.