Overlev julen….

Her tænker jeg naturligvis på økonomien! Hænger økonomien i laser når du når enden af december? Og  synes du oven i købet, at det er da lidt som det plejer at være? Jo, julen er dyr, men der er også en grænse for, hvor dyr, den behøver at være! Det sker år efter år efter år – og alligevel er der mange, der ikke ændrer adfærd!

For det første: Julens udgifter er ikke uforudsete udgifter. Julen kommer hvert år på det samme tidspunkt – og den koster som regel ekstra. Den slags er til at forudse.  Man har vidst længe, at den kommer. Der er egentlig ikke nogen god grund til at det skulle ende i økonomiske tømmermænd. Juleudgifter er ikke uforudsete udgifter!

Gør som du plejer…

…og du kan være stensikker på, at så bliver det som det plejer! Måske kaster vi alt for let håndklædet i ringen og tager del i forbrugsræset? Noget tyder på det. Og derfor er det nu – inden ræset starter – at vi skal være opmærksomme på, hvad det er, vi begiver os ud i. For når først det hele er i gang har vi tendens til bare at opføre os som vi plejer. Det indebærer for manges vedkommende at man bruger for mange penge. Alt for mange.

Julen starter ikke i december

Jo, julehandlen er startet – her lige før efterårsferien. Butikkerne pynter op til jul – og hvis man tror, det er for hyggens skyld, tager man grueligt fejl.

Julen er på en eller anden måde blevet et legalt tidspunkt at bruge mange penge på. Alle ved jo, at julen er dyr. Og julemåneden er dyrere end så mange andre måneder. Men vi er selv herre over, at dette ikke løber løbsk! Mange forbinder julen med hygge – med god grund – og har den der ide om “at så skal der ikke spares på noget” – og det giver bagslag. Men man kan altså godt spare på julen uden at det går ud over hyggen.

Det er en god ide, at lave et budget. Mange har nemlig ikke taget højde for julen i deres daglige budget. Det er en fejl, for har man ikke det, har man nemlig regnet med, at julemåneden ikke er dyrere end alle andre måneder. Og det er der ikke ret mange, der er i stand til at overholde. Men det er ikke for sent at rette op – men det er ikke i december, man skal gøre det.

Hold den jul, der er råd til

Find ud af, hvor mange penge I reelt har at fejre jul for. Det er det første skridt. Så får man den jul, man har råd til. Uden forbrugslån og uden røde tal på bundlinjen. Når man så har beløbet, skal man sætte navn på hver en krone. Og det giver en oplagt mulighed for at få sorteret alt det overflødige fra. For der er som regel en del ting, som ikke er særligt nødvendige. Som er impulskøb. Der er så meget, der lokker, at mange ryger godt og grundigt i fælden.

Måske er der slet ikke brug for ny julepynt i år? Julepynt er jo noget man gemmer far år til år. Julegaverne er måske det springende punkt? Men der er mulighed for at spare ved at lave nye julegaveregler. Børnene skal have deres gaver – men behøver de være så store og så mange? Og hvad med de voksne, der jo trods alt kan forstå, at der ikke er råd. Man kunne sætte en øvre grænse – måske 100 kr. Eller man kunne vedtage, at julegaver – det er for børn! Men det Det er desuden vigtigt at man har et sikkert billede af, hvem man er “på julegaver med”.

Så er der maden. Spise skal man jo alligevel, men julen er måske nok lidt dyrere. Men der er gode muligheder for at spare – butikkerne er ved at falde over hinanden med tilbud, der skal lokke kunderne ind. Så der er rige muligheder – blot man ikke går i fælden og køber alt muligt andet. Desuden skal man være meget opmærksom på, hvor meget julemad, der reelt er brug for – julemåneden er den måned, hvor der er allermest madspild i Danmark. Fordi der “ikke skal mangle noget” – og det gør der så heller ikke! Men med lidt omtanke – og en (jule)madplan – kan dette sagtens holdes nede.

Og så er der alle impulskøbene! Dette kan veje tungt – ikke mindst i julen. Og det er det, der skal undgås. Vi er så meget ude og handle og der er så fyldt med lokkemad, at der er store chancer for at vi bruger alt for mange penge. Hvis man er opmærksom på kun at købe det, man kom efter, kan dette minimeres! Og så er det en god ide, at være ude i ordentlig tid med det hele – det er panikkøbene, der er de dyreste! i god tid med budgettet, i god tid med gaverne – i god tid med det hele.

I det hele taget rummer julen mange fælder – også flere end disse. Hvis man skal holde det julebudget, man lægger, er det vigtigt, at man tager stilling til det. Hvis man sætter sig for, at der er et begrænset beløb til julen, er man nødt til at prioritere – for man kan ikke få det hele. Men det er netop også de prioriteringer, der gør, at man får sorteret det fra, der i bund og grund er uvæsentligt. Julen er dyr, men det er trods alt begrænset, hvor dyr, den behøver alt blive.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.