Er juleudgifter “uforudsete udgifter”?

Julen kommer hvert år, det er ikke så svært at forudsige. Hvorfor er det så, at netop disse udgifter kommer til at høre under “uforudsete udgifter”. Det sker år efter år efter år. Er der ikke noget, vi kan gøre? Skrantende økonomi i månedsvis efter jul – det kan vel ikke være nogen naturlov.

Alligevel er der mange, der går i fælden. Og at indpasse julemåneden i et almindeligt månedsbudget, det må nødvendigvis gå galt.

Det er vel et forsøg værd.

De fleste bruger flere penge i julen. Nogle dog mere end andre. Der er selvfølgelig mennesker, som har helt styr på økonomien til jul, men der er nok flere, der lader sig overraske. Et julebudget er en af de der kedelige ting. Det skal du heller ikke – hvis du er ligeglad! Men det er nok de færreste. Og hvis du synes, et budget er kedeligt, så tænk blot på, hvad du synes om de røde tal på bundlinjen efter jul?

Julebudgettet – vær beredt!

Selv har jeg ofte brugt mere end jeg skulle. Jeg er ikke ruineret, men det irriterer mig alligevel, da jeg i øjeblikket hat stor fokus på at spare. Jeg kan også godt undre mig over, at julen (økonomisk) kan tage røven på så mange. Julen har altid store udgifter – særdeles forudsigelige udgifter. Så hvorfor passer vi ikke godt nok på? Og hvorfor budgetterer vi ikke med det?

Husk, at det hele skal med: julemad, julegaver, transport, arrangementer, juletræ, julepynt. Og det er en god ide, også at budgettere med den undervurdering af udgifter, de fleste af os gør os skyld i. Læg evt. 10% ekstra oveni. Eller mere hvis du har for vane at forregne dig – big time.

Et par ekstra forholdsregler

Desuden skal man tænke på, at julen indebærer adskillige faldgruber, som vi kan undgå – hvis vi kender dem.

*Gaveniveau. Få lavet aftaler med familie og venner om, hvor dyre gaver, man giver. Ofte køber man lidt dyrere for end godt er, fordi man vil være op den sikre side. Man vil helst ikke give for lidt.

*Lav en ønskeseddel. Hvis du ikke kan lide at bytte de gaver, du får, så sørg for, at alle er orienteret om, hvad det er, du ønsker dig. Sørg for at ønske dig ting, du virkelig har brug for. For man ender julen med økonomiske tømmermænd samt en bunke luksusting, man sjældent bruger.

*Skær lidt ned på mad og godter. Ofte køber vi mere ind end godt er – og æder os en pukkel til. Er det julehygge? Overvej om ikke mindre godt kunne gøre det. Det er både bedre for økonomi og helbred.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.