Luksusfælden – ikke den eneste fælde (3)

Luksusfælden er du måske ikke røget i – men der er andre muligheder for at bruge penge uhensigtsmæssigt. Dette er naturligvis møntet på os, der ikke har ret mange penge. Vi skal passe på alle fælderne. Her kommer lige en mere: Design-fælden.

Ikke at der er noget galt med design – det meste af det, vi køber, ligger der design bag. Noget bedre end andet, naturligvis. Men det er forestillingen om, at det, der er lavet i få eksemplarer, er bedre designet end det, der er lavet i mange eksemplarer. Og jeg snakker ikke håndværksmæssige ting contra industrielt fremstillede ting. Det er en anden historie.

For eksempel: Du ser en flot designet sofa. Den er produceret i 1000 eksemplarer. En rigtig designsofa. Hvis den nu i stedet bliver produceret i 100.000 eksemplarer, er det så pludselig dårligere design. Bliver der lavet flere, bliver de billigere, flere har råd til dem – sofaen er dog stadig den samme. Eller?

Hvis vi synes at sofaen er flot, hvad er så problemet med, at en masse andre synes det samme? For netop antallet, der bliver lavet er, giver en helt anden pris – uden at det behøver at gå ud over kvaliteten.

Nej, det er vel ideen om at der ikke er ret mange, der ejer den samme sofa, der gør den værdifuld. Det er stadig den samme sofa. Så det er altså noget, vi selv lægger ind i det. Ideen om, at der ikke er så mange, der har den gør den mere værdifuld. Vi lægger mere i unikke ting. Men en unik sofa kunne du jo også få hvis du købte en på et loppemarked og selv betrak den om…

Ja, og så viser det selvfølgelig, at man har råd. Men hvad hvis man nu ikke har råd, er det jo en ganske anden historie.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.