Hvor meget strøm bruger mine hvidevarer?

Det er et rigtigt godt at finde ud af – især hvis man er den lykkelige ejer af et af de gamle af slagsen. Og måske overvejer, om det er udskiftningsmodent? Jo, man kan godt måle strømforbruget selv – for eksempel med et Spar-o-meter – men det er ikke optimalt for alle hvidevarer. Ikke mindst hvis det ikke har et konstant strømforbrug.

Og det er der mange, der ikke har. Så det kan være lidt svært at komme frem til det rigtige udregning. Udover at det er tidskrævende. Men der er en genvej til at finde frem til energiforbruget på hvidevarerne. Du kan nemlig finde energiforbruget for dit køleskab, fryser, vaskemaskine eller andre hvidevarer på goenergi.dk.

Sådan finder du energiforbruget

Først skal du finde fabrikatet på din hvidevare. Hvis du ikke har en manual til hvidevaren, vil du kunne finde det et eller andet sted på apparatet – måske endda bagpå? Husk, at der også skal et serienummer til for at det bliver det rigtige resultat.

Skriv det hele ned. Herefter går du ind på Goenergi’s hjemmeside. Lidt nede på siden er der nogle dropdowns, som du kan bruge til søgningen. Vælg din hvidevaretype i menuen. Du kan vælge mellem :

 • Køleskabe
 • Frysere
 • Komfurer
 • Vaskemaskiner
 • Tørretumblere
 • Opvaskemaskiner
 • Ovne
 • Andre køkkenapparater
 • Vælg fabrikat på hvidevaren.
 • Vælg serienummeret på hvidevaren
 • Beregn energiforbruget. Du vil få at vide, i hvilken periode, din hvidevare har været solgt. Og hvor mange KWh, den bruger – og dens energiklasse.

Beregn eneriforbruget selv

Og så nemt er det. Dette tog mig ganske få minutter. Og så fil jeg dette resultat. Det gælder mit gamle køleskab, som jeg længe har haft en lumsk mistanke om ikke var særligt energieffektivt. Og det var vist helt på sin plads. Det viste sig at være en strømsluger, der kunne trænge til snarlig udskiftning. Jeg kan også se, hvornår, det var i handlen – det er nemlig slet ikke mig, der har købt det.

Jeg bor til leje – og derfor er mit køleskab en del af lejligheden – jeg må ikke selv skifte det ud. Til gengæld kan jeg bruge oplysningerne, når jeg skal bede boligforeningen om at udskifte det.

Jeg kan her se, at køleskabet er solgt i perioden 1999-2011. Så det vil være svært at påstå, at det er nyt. Energiforbruget er 332 KWh – og det er også vel meget for et køleskab – efter nutidens standard. Og at det har energimærket A. De køleskabe, man køber idag har som regel A++.

På samme måde kan man selv udregne, hvor meget husets andre hvidevarer koster i strømforbrug. Ikke kun fordi man har planer om at udskifte, men også fordi det kan være rart at få overblik over strømforbruget. For at vide hvor det beløb, man betaler som elregning, forsvinder hen. Og måske også for at finde ud af, hvor man kan spare?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.