Gratis excel-ark til budgettering

Budgettering er et af de redskaber, man kan bruge for at få overblik over økonomien. Jo mere kompliceret ens økonomi er, jo mere magtpåliggende er det at lægge et budget. Og idag er privatøkonomi faktisk ikke så simpelt som man lige skulle tro. Mange mister overblikket. Økonomi er skruet sammen på en mere kompliceret måde. Der kan forekomme flere lån end før i tiden. Man har ikke bare et banklån, men også forbrugslån, billån osv. Mange ting er “finansieret” – også en slags lån. Og mange opererer med mange konti – hvilket også er med til at tegne et mere uklart billede.

Budgettering giver overblik

Man har brug for redskaber for at få det til at fungere. Her er kommer IT’en en til hjælp, idet det er meget nemmere end hvis man skulle gøre det i hånd. De fleste har en officepakke på computeren – og dermed excel-ark. Og hvis man ikke lige selv kan finde ud af at “indrette” arket, er der hjælp at hente. Du kan finde et excelark til budgettering, der allerede er “indrettet” til formålet. Og dermed slippe for det første, besværlige trin i processen!

Gratis Budget-ark

Ja, disse budget-ark kan du hente gratis. Og det er muligt at bruge dem, selvom din excel-viden befinder sig på “autosum-niveau”. Du blot lave indtastninger og ændre navngivning. Det er altså meget nemt at arbejde m,ed – og det giver et overblik, som ellers er svært at få, hvis man laver det på gammeldags måde med kuglepen-og-papir. Man kan lave et budget, der får sat kroner og ører på hver eneste post. Det eneste, der er tilbage er naturligvis at overholde det – for det er jo den dybere mening med budgetter. Budgetter er til for at blive overholdt – ellers giver de ikke mening. Dermed ikke sagt, at man kan fejlvurdere. I så fald skal budgettet revurderes således at det passer til den virkelighed, man befinder sig i!

Desuden har man mulighed for at lege lidt med tallene og se, hvad der sker, hvis man ændrer på nogle parametre. Hvordan er økonomien ud, hvis vi dropper bilen? Eller hvis vi får en bil? Eller hvis jeg skifter til et job med en anden løn? Eller hvis vi får et barn? Og mange andre scenarier, man kunne forestille sig – og ønsker at se udmøntet i kroner og ører.

Der er flere forskellige budgetterings-redskaber i excel-form. Excel-arkene finder du på excel-regneark.dk. Arkene indholder såkaldte makroer, som du derfor skal sige ja til, hvis du bliver spurgt.

Har du ikke Excel?

Ja, så er der ingen grund til at fortvivle af den grund. Budget-arkene fungerer nemlig udmærket i programmet Calc, som er en del af Open Office. Open Office er en gratis officepakke, som frit kan downloades. Læs mere her: Få en gratis Office-pakke! Du kan redigere excelarket i Calc på samme måde som du vil kunne det i Excel!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.