Fik du et skattesmæk?

De fleste venter spændt omkring det tidspunkt, hvor selvangivelsen er sendt ind.  Det kan være en positiv spænding – hvis man regner med at skulle have penge tilbage – for så handler det jo mest om hvor mange? Og så er det jo næsten svært at vente!

Og er det det, man regner med, er det lidt ligesom en lille opsparing, man venter på kommer til udbetaling! Hvor stor den er – ja det vil årsopgørelsen jo så vise!

Skattesmæk – av for pokker!

Men der sker ofte det modsatte – mange får nemlig et skattesmæk. Som det hedder, når det er skattefar, der skal have penge af os. Det kan selvfølgelig være svært at ramme præcist mht. selvangivelsen – og mange undlader da også at lave den. Men det vil så kræve, at man på anden måde har overblik over situationen.

Jeg har for eksempel i et par år valgt selv at “trække skat” af den indkomst, jeg har fra selvstændig virksomhed – og så sætte dem ind på en konto, lavet til formålet. Dette gør jeg fordi jeg ikke på forhånd ved, hvor meget, jeg kommer til at tjene. Det betyder i praksis, at jeg får et skattesmæk, men det er ikke nogen overraskelse – og pengene er lagt til side.

Men det er faktisk lettere hvis jeg prøver at komme så tæt på beløbet som muligt – og lægger det ind på selvangivelsen. For det andet kræver, at jeg hver gang, jeg gør mit regnskab op, er opmærksom på, at jeg er skattemæssigt ajour. Ellers kan det give en af de overraskelser, som man ikke ønsker! Fremadrettet har jeg faktisk lagt det ind – og det betyder bare, at der trækkes mere i skat af min lønindkomst i stedet. Og det er automatiseret, så jeg ikke behøver at tænke på det. Indtil min indtægt ændres, naturligvis.

Snyd (ikke sig selv) i skat!

Men det er alt i alt vigtigt, at man har styr på sine skatteforhold. Ikke alle har en økonomi, der kan klare den ubehagelige overraskelse, som et skattesmæk kan blive. Derfor skal du ikke bare kigge din selvangivelse ved årets start, men også løbende. Især der det interessant, hvis der er ændringer i dine indtægtsforhold. Det der med, at alt sker automatisk nu til dags, er en sandhed med modifikationer:

  • Hvis du bliver selvstændig skal du tage højde for indtægten fra virksomheden. Skattevæsenet kan af gode grunde ikke vide, hvor meget du tjener. Det ved du vel knapnok selv på forhånd – men du kan til gengæld komme med et kvalificeret gæt!
  • Hvis du skifter job og får højere indtægt, skal du lige regne igennem. Det er rigtigt, at skatten trækkes automatisk ved lønindkomst, men er man i farezonen for at ryge over mellem- eller topskattegrænsen, forsvinder der lidt ekstra.
  • Dine skatteforhold ændres også, hvis du går fra lejerbolig til ejerbolig – eller omvendt.
  • Har du ejerbolig skal du lægge mærke til rentestigninger og rentefald, der kan ændre det, du skal betale i skat. En omprioritering kan også ændre en del på skatteforholdene.
  • Hvis du flytter, kan dit befordringsfradrag ændres.

I det hele taget er det forandringerne, der gør udslaget til, at du måske skal ind og rette på selvangivelsen. Det er rigtigt nok, at man sjældent rammer helt rigtigt – men det betyder ikke, at man ikke skal prøve at komme tæt på. For det giver langt mindre risiko for det berømte skattesmæk. Eller kan i hvert fald holde det på et acceptabelt niveau.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.