Samlermani: Er du samler?

Mange mennesker samler på et eller andet. Det kan være alt mellem himmel og jord, men fælles for det er, at det koster penge at vedligeholde samlingen. Og en samling er ofte noget, man ikke har aktivt i brug. Har du råd til det, gør det måske ikke alverden. Men har du ikke, er det en vel dyr hobby at have. I hvert fald bør den tages op til overvejelse.

Samler du uden at vide det?

Du kigger dig måske om og siger, at sådan noget har du bestemt ikke i huset.

Ingen frimærker, receptkuverter, øloplukkere, mønter. Eller samlinger af elefanter, flodheste, vintage-kjoler eller hvad ved jeg. Samlinger kan dog være mere dagligdags.

Bliver tingene brugt?

Hvad med CD’er, DVD’er osv? Mange steder ser man dem i stort tal. Jeg har sommetider prøvet at spørge folk, hvor mange gange, de har set deres DVD’er – eller hvor mange af deres CD’er, de faktisk hører. Og det er som regel ikke så meget brug, at det  kvalificerer til ejerskab. Filmene er kun blevet set 1-2 gange. Dog er hensigten der: “Når jeg en dag får god tid, så…” Jeg tror mange synes, det ser rigtig godt ud at have disse samlinger stående.

Til pynt eller nytte?

Men er det ikke en lidt dyr “pynt”? Har du glæde af samlingen? Og har du råd? Et par CD’er og DVD’er en gang imellem. Hvad bliver det til på årsbasis?

Det samme gælder bøger. Manger har masser af bøger stående, heraf er en del aldrig blevet læst. De der er blevet læst, er kun læst en gang. Dem, man læser igen igen er meget få (og faktisk de eneste, vi reelt behøver at eje, resten kunne vi lige så godt låne).

Det kunne også være helt andre ting. Kig dig om i dit hus (inklusive dine gemmer). Er der noget, du har tendens til at slæbe alt for meget til huse af?

Mange har skaffet så mange sko til huse, at det med rette kunne kaldes en samling. For kan man overhovedet nå at gå med dem? Lige meget, hvor mange sko vi anskaffer, har vi kun 2 fødder.

Nogle har oceaner af næsten ubrugte husholdningmaskiner stående….

Drop signalværdien, den er dyrt købt

Ok, jeg ved det godt. Det er signalværdien. Jeg har set livsstilsprogrammerne. Vi udtrykker, hvem vi er – eller skulle man måske sige: “hvem vi gerne ville være”. Ingen tvivl om det.

Og mange synes det er pengene værd – oftest fordi de hår råd. Men er du en af dem, der ikke har råd, er det måske en lidt dyr måde, at udtrykke sig på. Og du kan jo ikke bare stoppe, din “livsstil” skal vel hele tiden opdateres. Tænk dig om, hvad det er du vil udtrykke, og måske er der en anden måde, at gøre det på.

Kan du ikke være menneskekender uden at have hyldevis af psykologibøger stående? Skal du have en masse kogebøger stående for at vise, at du går op i at lave god og spændende mad?

En billigere løsning

Der er andre muligheder, film kan stadig lejes, lånes (både på biblioteket og hos og af andre, der har dem stående). Folkebibliotekerne eksisterer i bedste velgående. I stedet for musik CD’er kan man køber enkeltnumre på nettet. Og du kan hente musik gratis (og lovligt) via Stationripper. Man kan desuden låne og bytte CD’er med hinanden.

SPAREGRISEN: Køb musik billigere på nettet

SPAREGRISEN: Film kan lånes på biblioteket

SPAREGRISEN: Hent gratis musik på nettet – lovligt

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.