Brug og smid væk – eller reparere?

Selvom vi – i teorien – ikke bryder os om brug-og-smid-væk-kulturen, smider vi mere og mere væk. Det er nemlig ikke så enkelt som man lige skulle tro. For hvis noget er gået i stykker, er det ikke altid så nemt at få det repareret.Og i mange tilfælde er virkeligheden den, at det slet ikke kan betale sig. Det er ofte billigere at købe nyt. Desværre.

Brug-og-smid-væk elektronik

Og så er vi tilbage til brug-og-smid-væk. For ofte er virkeligheden en ganske anden end vi forestiller os. Elektronik er nok den værste synder for det bliver billigere hele tiden, og incitamentet til at få det repareret bliver efterfølgende mindre og mindre. Hvis en mobiltelefon, der ikke er af den dyre slags, ikke fungerer, skal man ikke  regne med, at den kan repareres. I hvert fald skal man ikke regne med, at det kan betale sig.

Det kan bedre betale sig for forbrugeren, men altså også for den, der sælger genstanden. Man kan godt have mistanke om, at reparationspriserne er sådan indrettet for netop at sælge frem for at reparere. Men selvom det er sådan indrettet, kan vi godt bevæge os noget længere væk fra brug-og-smid-væk-kulturen. Men vi skal gøre en indsats for det.

  • Lær at acceptere småfejl ved dine ting. Der er forskel på, om en ting fungerer eller fungerer perfekt. Somme tider stiller vi krav, der fordyrer det hele væsentligt.
  • Nogle ting kan man muligvis selv reparere. Eller måske kender man en der kan? Der er muligvis ting, du kan reparere og noget andre kan – hvorfor ikke udveksle tjenester?
  • Led efter et sted, der kan reparere dine ting på reparationsguiden.dk. Her er reparatører af alt fra tekstiler til vaskemaskiner til elektronik. Spørg dog altid om prisen – eller om du kan få et uforpligtende tilbud. Ofte er de autoriserede reparatører af et givent mærke alt for dyre – og der er steder, der gør det langt billigere – se for eksempel, hvad det kan koste at få repareret en iPhone forskellige steder.
  • Tænk anderledes når du køber. Det vil sige, at du skal tænke lidt mere i holdbarhed. Nogle ting kan man overveje at købe i en mere “enkel” version men så i en bedre kvalitet. Allerede når man køber, har man en ide om holdbarheden. Eller man kan købe en bedre kvalitet i brugt frem for en dårligere i ny. Du kan for eksempel købe gennem Den blå Avis eller du kan bruge QXL netauktioner. Genbrug er en ganske god forretning – og der er masser på markedet.
  • Tænk dig ordentligt om inden du anskaffer. Færre ting – helt generelt – giver også mindre brug-og-smid-væk. Ikke alle ting er lige nødvendige. Hvis man skal tænke sig godt om hver gang, man køber, vil der automatisk blive købt mindre. Og det er billigere på den lange bane. Og det er det overflødige, der bliver sorteret fra.
  • Gem dine kvitteringer og brug din garanti og/eller reklamationsret. Man kan også spare penge på at kende sine forbrugerrettigheder. Loven giver 2 års reklamationsret – nogle forretninger har endda forlænget denne.

Flere og flere produkter bliver lavet på en måde, hvor det slet ikke er meningen, de skal repareres. Man skal i vid omfang holde sig fra disse.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.