Billige tricks!

Vil du spare, er der flere ting du skal værne dig imod. Det kræver, at du tænker lidt over “indkøbssituationen”. Hvad er det, der for dig til at købe noget. Du kommer nemlig meget let til at købe for dyrt, forkert – eller for meget.

Supermarkeder prøver at trække kunder til med slagtilbud – og satser så på, at du ikke kun køber det, der er billigt. De fleste af os er nok klar over sammenhængen. Du køber noget billigt – og så ryger der en masse mindre billigt med ned i indkøbsvognen. Det er et trick, som sådan set er fair nok, vi kan ikke forvente at alt er billigt.

Men vi kan værne os mod det ved at lave indkøbssedler (inspireret af reklamerne) og dermed på forhånd have bestemt, hvad vi skal købe. Så “sparer” vi impulskøbene – der ofte er flere end vi selv er klar over. Ordet “impulsiv” bliver som regel brugt positivt, men i forbindelse med økonomi er det faktisk det modsatte!

Alle de gule skilte…

Der er ikke noget, der er billigt, bare fordi der er et gult skilt på! Det er ikke usædvanligt at supermarkeder bruger de gule/orange/grønne mærker også på normalprisvarer. Vi opfatter farverne som “tilbud”, “nedsat” – eller i hvert fald billigt. Men tricket er langtfra usædvanligt. Jeg handler sommetider i et supermarked, der bruger dette trick – og jeg synes, det er irriterende. Jeg er sikker på det ikke er tilfældigt, at de skilter som de gør.

Så tænk lige en ekstra gang. Er det her rent faktisk billigt?

Merkøb

Mange steder bruger man det trick at man stiller nogle relaterede varer i nærheden. Ved disken med køb, står der færdiglavet sovs ved siden af. Der hvor du henter pølser står der ketchup, sennep og remoulade. Og det er som regel ikke den billigste, der står vist.

Det gælder ikke kun kolonial, kigger du på lysestager i en brugskunstforretning, vil der ofte stå lys ved siden af. Stofbutikken stiller tråd i matchende farver op ved siden af metervarerne. Køber du mad på McDonalds, vil de næsten altid prøve at sælge dig lidt mere. Skal du ikke have sodavand, dessert – eller måske kaffe?

Det er meningen, der lige skal smutte lidt ekstra med. Nogle gange fordi du ville købe det alligevel – og nogle gange fordi du ikke tænker dig om.

Varerne ved kassekøen

Hold ekstra øje når du står ved kassekøen. Her er det nemlig meningen at du skal putte lidt ekstra i vognen – mens du venter. Her placeres ting, som vi allesammen kan finde på at købe. Vi har tendens til at stå og kigge mens vi alligevel står og keder os – og så smutter der lige lidt ekstra med. Og det er sjældent billigt, selvom der måske er gjort en del for at få det til at se sådan ud.

Vi er alle bekendt med, at der er sat slik frem for at friste børnene. Men er vi også bevidste om, at der er sat lokkemad frem til os?

Flere sparetips om dagligvarer og indkøb

Vi du vide mere om, hvordan du trimmer dit husholdnings-budget?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.