Jeg kan godt blive lidt i tvivl om, hvorvidt minimalisme er meget oppe i tiden eller det bare er mig, der hører meget om det. Jeg har meldt mig ind i minimalistgrupper på Facebook, så selve det faktum, at der hele tiden kommer minimalistindlæg forbi i mit newsfeed, kunne sikkert nemt få mig til at få den fornemmelse af, at det er det, alle snakker om. Jeg arbejder dog i detailhandel og der ser jeg et noget andet billede idet daglige.
Jeg tror aldrig, jeg helt bliver minimalist. Der er i hvert fald et par ting, jeg vil blive gevaldigt udfordret på. Såsom sko, tøj, make-up. I hvert fald ikke i samme omfang, som jeg ser det i grupperne. Nu er der nok også brede fortolkningsmuligheder når det gælder minimalisme. Lige som der er mange forskellige grunde til at gå den vej.
Minimalisme som inspirationskilde
Men for mig er der megen inspiration at hente. Jeg kan også se, at der er mange fortolkninger af begrebet. Mange niveauer at arbejde på. Men grundlæggende handler det om at sortere alt det overflødige fra. Og det kan jeg godt lide. Nu ved jeg godt, at Sparegrisen oprindeligt handlede om at spare. Men det er minimalisme jo også. Ikke at “få det hele for det halve” – men at spare det overflødige fra. Med streg under “det overflødige”.
Problemet er, at der er blevet mere og mere overflødigt. Vi har tid, råd og mulighed for alt mellem himmel og jord. Men er det det, vi vil?
Minimalisme kan trimme økonomien
Minimalisme handler jo i bund og grund om at fokusere på det vigtige og fjerne det overflødige. Og hvis du vil trimme din privatøkonomi, er det nøjagtigt hvad der skal til for de fleste. Vi skal prioritere. Og gøre det til noget, der kommer naturligt.
Hvis jeg lever mere minimalistisk, sker det stort set af sig selv. Når man vælger at leve mere enkelt, er der masser af ting, man slet ikke køber. Og minimalister vælger også at have langt færre ting omkring sig – også det sætter en prop i forbruget. For – selvom det lyder lidt letkøbt, er den bedste måde at spare penge på,at lade være med at bruge dem.
Hvad så det overflødige er, er jo altid individuelt. Men for de flestes vedkommende, er der meget at komme efter. Der er ikke nødvendigvis tale om en hestekur, men om en løbende proces.
Oprydning kan også være noget med økonomi
Centralt i minimalismen ligger også det med at rydde op. Eller måske skulle jeg sige “rydde ud”? For det er et lang stykke ad vejen, det man gør. Det handler om overskueligheden i at have færre ting – og netop få sorteret alt det fra, man ikke har brug for. Dette giver også mening, hvis man overfører det på økonomien. For mon ikke vi alle, har ting, vi går og betaler for – som egentlig ikke har den store betydning? Som egentlig bare skulle sorteres fra – for at få råd til det, vi virkelig gerne vil have. Eller råderum? Eller så vi bare ikke behøver at tjene så mange penge?