Black Friday – sort eller grøn fredag?

For nogle år siden, morede vi os over det. Black Friday, forbrugsdagen over dem alle (ja, da havde vi jo ikke hørt om Singles Day) ville aldrig ramme os. Vi grinede af tumultbilleder fra varehuse i USA, hvor forbrugerne bogstaveligt talt sloges om varer. Den tumult har vi så ikke set her – men Black Friday, det fik vi. Og nu nærmer tiden sig igen. Så man skal aldrig sige aldrig, måske kommer vi også til at adoptere den kinesiske Singles Day?

Black Friday
Black Friday har vi “importeret” fra USA. Billede af Gerd Altmann fra Pixabay

Nogle vil givetvis gøre et kup, men flere vil sikkert blive taget ved næsen. Og mange kommer til at bruge flere penge end de har råd til. Som med så mange andre udsalgsfænomener, er der en vis fare. Ikke kun for at bruge for mange penge, men også for at blive taget ved næsen. Der er mange eksempler på firmaer, der sætter deres varer op – for derefter at sætte dem ned på Black Friday! Ikke helt ulig udsalg, iøvrigt.

Jeg har ingen planer om at deltage, holder pengene i lommen og poster det samme billede på Facebook hvert år: “It’s Black Friday. Save big – buy nothing”. Og det er vel egentlig sagen i en nøddeskal. For mig.

At købe – eller ikke købe?

Så er det snart Black Friday igen….

Nogle har nemlig valgt den modsatte grøft. Der er lavet et fænomen, man kalder Buy Nothing Day – helt bogstaveligt, dagen hvor man intet køber. Eller man kan bruge dagen på at bytte. Rundt omkring i landet laves der Byttemarkeder – og så hedder det faktisk Green Friday. Men er det ikke også lidt af en Buy Nothing Day – byttemarkeder har jo ikke penge involveret. Her ville jeg så til gengæld rigtig gerne deltage, havde jeg da ikke skullet på arbejde. Det er min måde at få luftet shoppegenet på – bare sådan engang imellem. Ingen penge med. Det er da powershopping for fattigrøve,om noget! Men mange andre får chancen, for måske alligevel at finde noget, man går og mangler – og det endda uden en krone på lommen. Følg linket længere nede – og find ud af, om der er et Green Friday byttemarked nær dig. Byttemarkeder rundt omkring i Danmark på Green Friday De fleste byttemarkeder foregår på en meget enkel måde. Man indleverer det, man gerne vil af med til byttemarkedet – hvorefter man så selv kan forsyne sig blandt de andres medbragte ting.

Skulle der ikke lige være et på Black/Green Friday, så fortvivl ikke. Eller hvis du, som jeg, skal arbejde. Hvis man kigger i kalenderen, vil man se, at der er masser af byttemarkeder på andre tidspunkter – hele landet over.

Astrid