Økonomi er for mange blevet en kompliceret ting. Der er boliglån, forbrugslån, afbetaling og investering – og hvad ved jeg. For mange forskellige lån og kreditter, alt for mange posteringer. Det er intet under, at mange mister overblikket. Det er nemlig med til at sløre økonomien, så mange ikke altid kan se sammenhængen mellem indtægter og udgifter. Og så er der dem, der ikke vil se den.
Var der nu bare kun indtægter og udgifter, ville nemt kunne se, om økonomien er sund. Men der er for mange tal, for mange posteringer – det bliver derfor meget let at bilde sig selv ind, at så længe der er penge på kontoen, går det nok. Også selvom de er lånte. Vi er nemlig vant til at låne. Vant til at skylde.
Det kan selvfølgelig være fornuftigt nok, for det kan være svært at betale alt kontant. Huse og biler for eksempel. Dem låner vi til. Eller vi finansierer, som det vistnok hedder.
Men det er gået meget længere. Vi låner også til møbler, computere, fjernsyn, hårde hvidevarer osv. Forbrugslån. Her synes vi måske også, at vi finansierer. Ikke noget med lån og gæld. Finasiering. Det lyder bedre. Det lyder som om vi har pengene, men bare lige skal have lidt hjælp, ikke? Men for mange er det modsatte tilfældet – de har ikke pengene. Så får man det delt op i “små, overskuelige rater”. Har man tingene fordelt ud på flere lån, ryger overblikket ofte.
Under aller omstændigheder skal man rette sig efter en regel, der siger, at man ikke må bruge mere end man tjener. Faktisk er det en god ide, at bruge noget mindre.
Men for mange posteringer får overblikket til at ryge. Vi ser det for eksempel i “Luksusfælden”, hvor tiøren ofte først falder, når deltagerne får det skåret ud i pap – her ved at lægge pengene ud på et bord under de forskellige udgifter.
Men mindre kan godt gøre det. Lav selv et excell-ark med de forskellige psoteringer. Prøv at forenkle, dvs. samle tingene i passende bunker. Bolig, afdrag på lån, transport, husholdning, lommepenge osv. Så ved du, hvor alle pengene går hen. Herefter kan du gå i gang med den egentlige vurdering: “Hvor er det, jeg bruger for meget”….
Der må dog advares om, at forenkling kan være afslørende!