Mellem 80 og 150 kroner bare for en pære? Sådan var det for nogle få år siden. Mange undrede sig over priserne på de nye LED pærer. Ja, det er nye tider. Og mange tænkte med længsel på dengang man kunne købe 2 glødepærer for en tyver på tilbud. Det var tider!
Men glødepæren er død og borte – den er “udfaset” i hele EU. Og mindet om, hvor god og billig, den var, er i øvrigt stærk overdrevet. Den var nemlig en strømsluger af format, det var altså kun anskaffelsen, der var billig….
Og idag er vi nået så langt, at man næsten kan købe LED pærer til den pris. Rygtet om de dyre LED-pærer lever dog i bedste velgående, ligesom rygtet om et kedeligt lys (det rygte kommer nu snarere fra de gamle levenergipærer, som iøvrigt også snart er en saga blot).
Der er flere ting, der skal med i billedet, når du regner ud, om en pære er dyr eller billig – anskaffelsesprisen fortæller egentlig ikke ret meget. De andre faktorer er levetiden på pæren – og naturligvis strømforbruget. For man skal til at kigge på en pære på en ny måde. I hvert fald hvis man har været vant til at købe glødepærer.
Led-pæren er billig i drift
Vi er nu nået dertil, hvor det ikke kan betale sig ikke at skifte til LED – uanset hvordan man vender og drejer det.
Hvis man kigger på strømforbruget på en LED-pære contra en glødepære, er strømforbruget et ganske andet. Det er ikke altid nemt at lave en omregning, men jeg kan nævne som eksempel, at der, hvor jeg ellers ville have brugt en 60 watt-pære af den gamle slags, har jeg nu en 8-9 watt LED-pære, der opfylder samme formål. Og det er da lidt af en forskel?
Dertil kommer, at den forventede levetid på den pære, jeg har købt, er i omegnen af 25.000 timer. Og de kan tage mange år at bruge, skulle jeg hilse og sige!
Glødepæren – hvis det var den, jeg havde brugt – ville altså bruge 7 gange så meget strøm. Det er altså ikke svært at forestille sig, at det over tid giver et ganske pænt strømbesparelse, der sikkert kommer til at opveje det faktum, at jeg har betalt 39 kroner for pæren. Og det er for bare en enkelt pære. Mange siger, det er dyrt, men jeg vil sådan set hævde det modsatte! Det er billigt, hvis man altså ser på, hvad jeg får. Og de 39,- ….det er lige før, det er “i den dyre ende” – både i byggemarkeder og i IKEA, kan man købe pærer til under 20 kr. stykket…
LED-pæren har en lang levetid
For det slutter ikke her. Hvor glødepæren ville have haft en levetid på 1000 timer, har den LED-pære, jeg har anskaffet en levetid på 25.000 timer. Det vil i praksis sige, at det svarer til 25 glødepærer. For i den levetid, min nye pære har, ville jeg ellers være nødsaget til at købe ny pære 25 gange, for at kunne holde lampen med pære.
Og selvom man så skulle være heldig at få glødepærer på tilbud til en tier stykket, ville de koste meget mere. Hel nøjagtigt ville jeg skulle købe for 2500 kr. glødepærer for at få samme levetid. Jeg ved ikke, om der stadig er nogen, der vil påstå at glødepærerne er billige? Men det vil i så fald kun være i anskaffelse.
Seneste skud på stammen er ovenikøbet det såkaldte filamentpærer, der til forveksling ligner glødepærer – med “glødetråd” og det hele…
Kan man sammenligne lyset?
Så er der dem, der vil påstå, at det er en helt anden slags pære. Og det er sådan set rigtigt nok, men det er den af lavenergipære-typerne, der kommer tættest på glødepæren. Mange har fravalgt lavenergipærerne fordi de ikke kunne lide lyset – farvegengivelsen er mindre god på disse. Eller fordi de ikke kunne lide den forsinkelse, som altid følger lavenergipærerne. Begge dele er sandt – for lavenergipærernes vedkommende – men ikke for LED.
For der er ingen forsinkelse på LED-pærerne. Og farvegengivelsen er meget bedre end den, man kender fra lavenergipærer. Samtidig giver den et klarere lys, der på mange måder minder om en glødepære. Den er altså en værdig konkurrent.
Når det så er sagt, vil jeg lige gøre opmærksom på, at man altid skal forlange at se pæren lyse, når man køber en LED-pære. Det skyldes mest af alt, at der er så mange forskellige typer på markedet, at man nemt kan gå galt i byen. At en LED-pære kan give et godt kvalitetslys betyder jo ikke, at alle gør det. Der er stadig en del pærer på markedet, som ikke lever op til de krav, vi stiller i dag. Så se dg godt for – og bed om et se pæren lyse (i en lampe, pæretester eller lignende) så du kan se, hvordan lyset er.
Når en pære kan vare i 25.000 timer eller mere betyder det, at vi skal se på købet af pærer på en helt anden måde. Det er nemlig pærer, der varer i mange år. Der er ikke tale om, at man skal have ekstra pærer liggende – for det varer mange år før det bliver aktuelt at skifte pærer. Så det kan godt være, du synes, den er dyr – men det varer mange år før den skal udskiftes.