Luksusfælden – ikke den eneste fælde (2)

Luksusfælden kender vi nok alle efterhånden. Programmet handler om massivt overforbrug og kan få de fleste til at synes, at deres økonomi ser ganske fornuftig ud – forholdsmæssigt Men der er masser af andre fælder, man kan gå i. Derfor præsenterer jeg her noget virkeligt sæsonaktuelt: Julefælden. Nåh ja, der kom vist endnu et hjemmestrikket udtryk. Ikke desto mindre er der en fælde der.

Julefælden?

Julefælden handler om, at man jul efter jul bruger mange flere penge end det var hensigten – uden at blive klogere. I år skal det blive noget helt andet – men nej.

Gaverne bliver større end man oprindeligt havde regnet med. Når først musikken spiller, glemmer man det med pengene. Og så går der flere penge til jule-arrangementer. Og lidt – eller meget – nyt julepynt. Og så skal man måske have et nyt outfit til julefrokosten – eller måske juleaften. Og børnene er vokset fra sidste års juletøj.

JUL: Alt for meget at bruge penge på

Og mange ender op med at købe både det ene og det andet til sig selv. Hvad gør 500 kr. fra eller til når man alligevel er ude og bruge penge? Det ene med det andet. På et eller andet tidspunkt sker der det, at overblikket ryger sig en tur. Og man tænker, at det er der ikke noget at gøre ved – vi gør skaden op efter jul.

Jul på klods?

Måske mangler der den stopklods, som det er ikke at have penge. At man ikke har penge er nemlig ingen hindring mere. Det er så galt at seks ud af 10 julegaver købes for lånte penge – se http://ekstrabladet.dk/kup/dinepenge/article772350.ece. Nogle er af den opfattelse, at jule er en tid, hvor vi skal have det rart – ikke tænke på pengesager. Problemet er bare, at man kommer til at tænke ekstra på pengesager bagefter. Muligvis længe efter.

Eneste kur er at gøre op med sig selv, hvor mange penge, man vil ofre på julen – og lægge en plan. Ikke overtrække, ikke låne – du har hvad du har. Det gode ved denne metode, er at man for sorteret i, hvad der er væsentligt – og hvad der ikke er. Der er nemlig alt for mange fristelser – netop i denne tid.

Julens prioriteter

Hvis du for eksempel vælger, at jeres jul for eksempel må koste 2500 kr. alt i alt, så forstil dig, at du ikke har flere penge til julen. Du kan ikke overtrække, du kan ikke låne. Så kommer dine prioriteter på plads – ret hurtigt endda.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.