Hver dansker smider 63 kg mad ud om året. Dette er mængden af organisk affald, hver af os smider ud. Hvert år. Og der der tale om mad, der ellers ville have været brugbart. Ikke kaffegrums og kartoffelsskræller o.l. – det er trukket fra. Og da det er pro persona, betyder det for eksempel en familie på 4 smider 252 kg mad ud årligt.
Og hvis du skal spare, så tænk bar på, hvor meget al den mad nu koster. Nogen regner med, at en dansk familie nmet kan smide mad ud for noget, der svarer til 10.000 kr. årligt. Der er ikke mange familier, hvor 10.000 kr. ikke kan mærkes i budgettet. Problemet er, at vi ikke er opmærksom på det. Måske fordi vi har flere penge end nogensinde? Eller måske fordi vi har travlt.
Det er mad, der kunne udnyttes. Og det er samtidig et stort besparelsespotentiale. Dels kan vi være påpasselige med, at vi ikke køber noget ind, vi reelt ikke får brugt. Men vi skal også lære at bruge vores rester – og lære at bruge det, vi har stående, frem for at købe nyt ind.
Hvis fantasien svigter…
Der er sikkert mange, der er opmærksom på problemet. Men måske ikke rigtigt ved, hvad de skal gøre. Vi får ikke brugt resterne, for vi er ikke rigtigt sikre på, hvad vi skal stille op med dem. Der mangler inspiration. Typisk står man med en masse forskellige ingredienser, men er ikke i satnd til at få en helhed ud af det.
Tøm køleskabet
Så er det måske, man står der med nogle madvarer, som man ikke har fantasi til at få til at hænge sammen til noget, der ligner aftensmad. Svigter fantasien, findes der en funktion på Alletiders Kogebog, som hedder “Tøm køleskabet”. Her kan du taste de madvarer ind, som du har i køleskabet og få forslag til retter hvori de kan bruges. Her og nu får man et godt forslag til, hvordan man kan udnytte det, man nu engang står med. På længere sigt kommer man igang med at “tænke i rester” og det vil givetvis betyde, at man mindsker sit madpild. For der er virkelig penge at spare.