Jul på klods?

Det lyder ikke så godt, vel? Men alligevel er der mange der gør det. For det er vel det, man reelt gør, hvis man optager forbrugslån for at klare udgifterne til jul? Jeg har hørt folk sige, at det er de nødt til. Jeg ved ikke, hvor galt det skal være fat, før man føler sig nødsaget til at låne til julen.

Men jeg ved, at man kan gøre noget for at mindske udgifterne – bare man er ude i ordentlig tid. Før julen. Før julestresset går igang.

Det er for dyrt at låne til julen

Det er generelt en dårlig ide, især fordi det oftest er højtforrentede forbrugslån, der er tale om. Så udover at betale pengene tilbage, bliver man belemret med renter og gebyrer. Dette er ikke anderledes i julen! Der lånes masser af penge, fordi:

  • Man har ikke taget højde for, hvor mange penge, man skal bruge i julen. Det ender altså som en slags “uforudsete udgifter”. Lidt af et paradoks, for julen kommer hvert år – på samme tidspunkt, oven i købet.
  • Man undervurderer udgifterne til jul: Det er ofte ikke bare julemad og julegaver, men også alt muligt andet. Det løber løbsk uden man helt er klar over, hvad der sker….
  • Man har ikke styr over, hvor meget, man bruger, i julen, hvis man heller ikke har det til daglig. Men i julen går det bare mere galt når det går galt.

Men låner man sig gennem “krisen” kommer det til at trække ens økonomi ned langt ind i det efterfølgende år. Se priseksemplet på Politiken.dk: http://politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/article839261.ece

Hold den jul, du har råd til

Overskriften her er den korte version. Det lyder enkelt – og det er det egentlig også.

  • Find ud af, hvor mange penge, du har til rådighed. Hvor meget vil du – reelt – bruge på julen.
  • Skriv ned, hvilke ting, du regner med at skulle bruge penge på. Og det er ofte mere end mad og gaver. Tænk dig godt om – i tide!
  • Så fordeler du de penge, du har til rådighed. Det er nemlig meget lettere at prioritere, når man sidder og budgetterer i god tid. I stedet for at skulle gøre det, når man er i gang med julehandlen. Du kan ikke bruge de samme penge 2 gange, vel.
  • Husk: Budgetter er til for at blive overholdt.

Og det er jo efterhånden noget mere acceptabelt at sætte en kraftig bremse på julens økonomiske udskejelser. Vi har jo finanskrise, ikke? Læs også:

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.