Mange vægrer sig ved at lave et budget. Måske fordi de tror, at det er kompliceret? Måske fordi de ikke helt forstår, hvad det drejer sig om? Der bliver jo ikke flere penge bare fordi man laver et budget! Det er faktisk ikke altid afgørende, hvor mange penge, man tjener. Derimod er det meget vigtigt, hvordan man bruger dem.
Du skal ikke tro – du skal vide
Vi kan sikkert alle slynge et eller andet tal ud, hvis vi bliver spurgt, hvor meget vi bruger på et-eller-andet om måneden. Men ofte er det noget, vi tror – reelt ved vi det ikke. Dem, der har fulgt med i Luksusfælden, ved hvor meget man kan tage fejl. Og ikke mindst, hvor meget det kan betyde for økonomien. Hvis man ikke er klar over, at man bruger alt for meget på en eller anden post, kan man jo ikke gøre noget ved det! Dette er endnu en grund til at få styr på pengesagerne!
De 3 vigtige ting i privatøkonomien…
…det er overblik, overblik – og overblik. Det værste, der kan ske med din økonomi, er at du mister overblikket. Nogle ville måske spørge, hvad pokker det skulle hjælpe, hvis økonomien er elendig? At have overblik over elendighederne – hvad skulle det gavne? Men det hjælper faktisk. Kan man se hvordan tingene hænger sammen, har man mulighed for at handle. Har man intet overblik, er man magtesløs.
Lær at prioritere
Man vil kunne se, hvor mange penge, der ligger på hver enkelt post. Går det hele ikke op, skal man til at arbejde med budgettet. Man kan lege lidt med tallene. Der er som bekendt kun to måder, hvorpå man kan få budgettet tilbage i balance: man kan tjene mere – eller bruge mindre. Og det ene udelukker jo ikke det andet.
Men ikke alle kan “bare” gå ud og finde sig et job, der er bedre betalt – eller finde sig et bijob. Dels hænger købs ikke på træerne. Dels er der en tidsfaktor at tage hensyn til. Så mange vil ende med at skulle skære i udgifterne. Selvom det måske kan virke svært at få hul på, er det jo altid sådan, at nogle ting er vigtigere end andet. Og er privatøkonomi alt for stram, så skal der skæres – uanset om man har lyst til det eller ej. Laver man et budget, er man i det mindste herre over hvor der skæres ned. Der skal prioriteres – og hvorfor ikke bare gøre det bevidst.
Igang med budgettet!
Det er sådan set ikke afgørende, hvilken form budgettet har – bare det giver det fornødne overblik. Man kan sådan set sagtens lave budgettet i et kladdehæfte og regne sammen med lommeregner. Men eftersom langt de fleste har en computer og et program til regneark, ville dette være oplagt. Hvis man er vant til det, er der ikke noget i vejen for at indrette sit eget, skræddersyede budgetark. Har man ikke mod på det, kan man hente regneark til budgettering gratis på nettet. De kan som regel tilrettes således at det kommer til at passe til ens egen økonomi. Hvis du er til det lidt mere avancerede, kan du i stedet melde dig som bruger af nettjenesten Spiir. Også det er gratis – læs mere om Spiir her.
Budgetter er altså ikke kun for kontrolfreaks, men også for dem, der:
- Gerne vil have ro på og ikke bekymre sig om økonomi.
- Er træt af at frygte den næste efterregning/tandlægeregning/værkstedsregning! Eller andre uforudsete udgifter.
- Ikke har lyst til at skulle låne fordi der månedens Indtægter ikke kan dække julens udgifter.
- Eller Ferieudgifterne?
- Ikke gider tænke på penge hele tiden?
- Ikke gider skændes om penge!
- Gerne vil gælden til livs….