Ja, det lyder jo yderst simpelt. Desværre er virkeligheden en lidt anden. Vi smider nemlig hvert år tonsvis af brugbare fødevarer ud. Hver dansker smider hvert år 64 kg. organisk materiale ud i skraldespanden. Altså madvarer – og de 64 kg. er fratrukket ting, som kartoffelsskræller, æggeskaller ol.
Det vi i praksis sige, at hver person hver måned smider 5,3 kg mad ud. Er man for eksempel en familie på 4, er der tale er der tale om over 20 kg. Det er spild af ressourcer – og spild af penge.
Men jeg må indrømme, at det kræver, man tager fat om problemet. Finder ud af, hvad det er, man smider ud – og hvorfor. Først da kan man gøre noget ved det.
Det, man kan gøre, er at skrive ned, hver gang noget smides ud. Lidt på samme måde som når man skal tabe sig og derfor skriver alt ned. Når man har identificeret problemet, må man finde ud af, hvordan man skal mindske spildet. Der kan være flere grunde til spildet – og flere løsninger:
– Nogle varer skal man købe mindre portioner, hvis man hverken kan få brugt den eller opbevaret til senere brug.
– Nedfrysning af bestemte varer, som man køber for stort ind. Meget velegnet, hvis du for eksempel altid smider ½-delen af leverpostejen eller kødpålægget ud. Frys noget af det til senere brug. Vigtigt er det her, at man gør det i tide.
– Kig på din opbevaring af din mad. Brød, der når at blive muggent – eller tørt. Morgenmadsprodukter eller lignende, der bliver blødt. Dårlig opbevaring får os ofte til at smide mad ud.
– Lær at bruge dine rester! Det sidste er vigtigt. Rester kan indgå i næste dags aftensmad, bruges som frokostret eller måske pålæg. Eller måske fryses til senere brug? Brug fantasien – restemad behøver ikke være kedelig.
Det kræver lidt træning, men det kan lade sig gøre. Og der er faktisk mange penge at spare. Prøv – i den periode, hvor I skriver ned – at regne sammen, hvor mange penge maden har kostet. Det kan i sig selv være motiverende.