Billig symaskine – discount eller brugt?

En symaskine er en praktisk ting. Og også en af de ting, man kan have meget gavn af – ikke mindst hvis man lever med at stram økonomi. Så er det vigtigt at kunne reparere tøjet, når det går i stykker. Tænk på, hvor meget tøj, der ville ryge ud, hvis man ikke havde en symaskine til hjælp?

Ikke mindst børnenes tøj, der ofte lever livet hårdt. Er det ikke rart at kunne sy tøjet om, ind eller ud? Eller sy en ny lynlås i? Eller sy gardiner eller en dug eller…? Men i det hele taget, er en symaskine nu en ganske praktisk ting. Mange ville sige uundværlig – jeg er en af dem!

Symaskine – stor nytteværdi

Ja, jeg kunne blive ved. Det er i mange tilfælde en nyttig ting – også selvom man måske ikke er en af dem, der syr alt selv fra bunden. Symaskiner er ikke kun for syersker!  Der er mange ting, der ville ryge ud – eller ned i bunden af skabet.

Hvis altså ikke det var fordi man havde en symaskine og lige kunne ordne. Og det er ikke mere noget, man kun ser i en symaskinforretning – symaskiner købes nu alle vegne. Det kan lige så godt være i Kvickly eller Bilka. Symaskiner af mærker, man aldrig har hørt om før, sælges til 600-1000 kr. Hvilket ikke er mange penge for at kunne sy. Engang regnede man med, at der skulle flere tusind kroner på bordet for at anskaffe en symaskine.

De billige symaskiner halter

Det at disse “varehus-symaskiner” ikke er af et kendt mærke, er sådan set ikke et problem i sig selv. Man kan naturligvis ikke forvente alverden for den pris – og det får man sådan set heller ikke.  Jeg vil ikke sige, at de ikke er pengene værd – for det er jo ikke ret mange penge. De billige symaskiner er mest egnet til de knap så avancerede opgaver. Og mange gange er det nøjagtigt det, der skal til.

De er ofte lidt kluntede at sy på – og holdbarheden er ikke, hvad man kunne ønske. Jo, til lidt stropper i håndklæder, småreparationer og et par gardiner hist og her, er de OK. Men vil man gå lidt videre – så lidt mere avanceret – er der en anden mulighed. Køb en god, brugt kvalitetsmaskine – for eksempel i Den Blå Avis. En god symaskine kan sagtens holde i mange år. Jeg har selv en fra firserne (købt brugt i 90’erne) der stadig virker som den skal. Se også Rabattens symaskinetest

Billig brugt symaskine – det skal du se efter

Det kan godt være, at man skal ofre en smule mere – men dyrt bliver det ikke. Kig efter en kvalitetsmaskine. Det kan for eksempel være Bernina, Brother, Pfaff eller Husqvarna. Køb ikke de avancerede modeller – med masser af elektronik og en masse sjove sømme, man aldrig kommer til at bruge. Alle mærker har basismodeller, som kan det elementære. Og det er, hvad langt de fleste har brug for. Ellers risikerer man at komme til at betale for finesser, man aldrig kommer til at bruge. En god, solid basissymaskine er ofte det bedste.

Kig efter om alt udstyret er intakt. Hvis du vil vide, hvordan den syr, skal du bede om lov til at sy på den. Du skal derimod ikke lade dig skræmme af, at symaskinen måske har nogle år på bagen. Disse symaskiner kan holde i mange år. Ligesom det er maskiner, det kan betale sig at reparere på. Det er ikke altid tilfældet med varehusmaskinerne. Jeg har selv 2 maskiner. En Husquarna, købt brugt for 17 år siden. Og en varehusmaskine, der er 1 år gammel. Det er den gamle Husqvarna, der syr bedst – stadigvæk!

Der er også symaskineforhandlere, der sælger brugte maskiner. Ofte får de dem i bytte, når de de sælger en ny symaskine – og de skal og af med dem igen. Her har du desuden mulighed for at få aftaler om garanti og eftersyn – også selvom vi taler om en brugt maskine.

Har du ikke råd til selv en billig symaskine?

Der kan selvfølgelig være nogle der siger, at skal man op og betale 1500 (som du kan få en rigtig god brugt maskine for) – så kan det være lige meget. Synes du alligevel, du har brug for en, har du 2 muligheder mere:

  • Gå flere sammen om en symaskine – og lad den gå på omgang. Det er jo langtfra sikkert, at hver person behøver en maskine til rådighed hele tiden.
  • Lån dig frem. Skal du kun sy engang imellem, er det måske slet ikke nødvendigt at eje sin egen symaskine? Mon ikke, der er nogen, du kan låne af engang imellem?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.