Afkalk med citron eller eddike

Køber du dyre afkalkningsmidler, men kæmper stadig med kalken? Citronsaft eller eddike kan i rigtig mange tilfælde erstatte et ellers dyrt afkalkningsmidler. Har du eksempelvis kalkproblemer og -aflejringer i/på dine vandhaner, dine fliser, vinduer, armaturer og lignende, kan du bruge citron  – eller ganske almindelig lagereddike – i stedet.

Syren æder kalken

Det er syren i hhv. citron og eddike, der angriber kalken. Citron er noget dyrere end eddike, som brug det mest på mindre steder – eller der, hvor du kan gøre brug af den friske duft.

Eddike er nok det mest oplagte, da den er billigst i brug. De fleste forbinder dog nok duften af citron med noget rent – mere end de gør med eddike. Men, selvom eddiken lugter mens du bruger den, så forsvinder lugten bagefter. Der kommer ikke il at lugte vedvarende af eddike, der hvor du har afkalket med det.

Til de slemme belægninger kan man sommetider være nødt til at tage skrappere midler i brug – eddikesyre.

Sådan afkalker du med eddike

Er det ting, det er muligt at lægge i blød, så gør det. Læg de små ting i blød et par timer – eller gerne natten over. Og smør de store ting godt ind i citronsaften/eddiken og lad det sidde minimum en time.

Det kan være en god ide, at bruge køkkenrulle eller klude vædet med eddike, for at eddiken ikke løber væk. Især hvis der er tale om belægninger, der kræver længere behandling. En vandhane kan f.eks. også afkalkes ved at hælde eddike i en pose og sætte den fast om hanen med en elastik.

Eddiken fra posen kan du sagtens bruge til at afkalke noget andet med. Efter behandlingen kan kalken praktisk talt tørres væk. Citronsaft og eddike kan bruges både ude og inde, men det virker bedst, hvis det får lov at sidde et stykke tid.

Miljøvenlig rengøring

Jeg boede en gang sammen med en, der en dag stolt kom hjem med et ”Froggy” afkalkningsmiddel, som skulle være særligt miljøvenligt. Jeg snusede til det og måtte konstatere, at det lugtede som eddike. Så jeg påstod over for ham, at det var eddike.

”Nej, det kan ikke passe”, sagde han, ”det er jo grønt!”. Og det var sådan set rigtigt nok. Vi kiggede på deklarationen, der viste 2 ingredienser: eddike, farve. Så vi havde fået farvet eddike til 20,- pr. liter. Almindelig eddike koster max. 4 kr. pr. liter. Men så er det selvfølgelig heller ikke grønt. Men det er selvfølgeligt rigtigt, at eddike er mere miljøvenligt som afkalkningsmiddel.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.