Vi smider stadig masser af mad ud

Det ser ikke ud til, at en finanskrise kan ændre vores vaner. Så åbenbart er vi ikke trængte nok. Der bliver stadig smidt tonsvis af mad ud i de danske hjem. Min skraldespand beviser også min medskyld! Men  – hånden på hjertet – kunne vi ikke lære at bruge det. Jeg snakker ikke om kartoffelsskræller og kaffegrums, men regulær mad, som vi smider ud. Og det må vel kunne undgås?

Madspild – stort madspild

Ekstrabladet/kup skriver:

“Mange danskere køber stort ind – og smider stort ud. Beregninger med baggrund i tal fra Miljøstyrelsen viser, at hver dansker drøner 63 kilo spiselige, gode fødevarer ud hvert år. Det bliver til hele 252 kilo for en familie på fire. Landets voksende antal singler kasserer typisk 90 kilo ud. Hvis vi tog os sammen, kunne vi spare 15 procent af de 50.000 kroner, som en familie på fire bruger på mad om året. Det giver en besparelse på 7500 kroner årligt.”

Det er meget madsvineri, der går ud over miljøet. Og det er mange penge. Som vi – næsten bogstaveligt talt – smider i skraldespanden. Der er en stor gevinst at hente på begge fronter. Og en bedre samvittighed.

Hvorfor smider vi ud?

Problemet ligger på 3 fronter.

  1. Den måde, vi køber ind på
  2. Den måde, vi laver mad og styrer vores husholdning på
  3. Vores holdning til at smide ud

Holdningsændring i sigte

Den sidste tror jeg er ved at ændre sig, heldigvis. Men det praktiske omkring dette problem ligger i de 2 første. På mig selv kan jeg se, at det vil kræve mere systematik end jeg bruger i øjeblikket. Og flere gode ideer til, hvordan man kan anvende rester. Vi man ændre det, må man lægge en plan – ikke bare have den rigtige holdning.

Pudsigt nok havde jeg ikke problemet, da jeg var enlig mor på SU – jeg havde ikke råd til at smide ud. Jeg fandt ud af at bruge. Så jeg kan altså godt. Det er åbenbart en form for dovenskab, der udvikler sig med en højere indtægt.

Hvad jeg gøre for at undgå spild

  • Notere ned, hver gang, jeg smider noget brugbart ud
  • Tage stilling til, hvad jeg kan gøre for at undgå det fremover
  • Samle det hele i en ide-bog (måske endda lægge det ud på nettet?)

…fortsættelse følger….

For der må – eller burde være masser af ting, man kan gøre. Det vigtigste er nok i bund og grund vores holdning. Er det ok at smide mad ud, blot fordi vi har råd til det? Kunne vi undgå meget af dette, blot ved at ændre vaner?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.