Vandspareråd

Her er et stribe råd, der – blot ved at omlægge sine vaner en smule – kan give en god besparelse. Hvis man synes, hver enkelt ting ikke kan give den store besparelse, så husk hvor meget det kan give alt i alt. Vand bruger vi mange steder – så der er mange steder, vi skal justerevores vaner:

Vanspareråd – en god start

*Tag korte bade. Lad ikke brusebadet vare længere max. 5 min. Du bruger 10 l. vand pr. minut i et brusebad. Du behøver for eksempel ikke at lade vandet løbe, mens du sæber dig ind.

*Tjek WC og vandhaner for utætheder. Du skal passe på utætte WC-cisterner og dryppende vandhaner. Selv mindre lækager kan koste mange penge. Hvis WC’et løber, kan det koste kassen.

*Vælg et WC med spareskyl, hvis du skal udskifte. Spareskyl bruger kun halvt så meget energi som almindeligt.

*Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. De bruger ikke mindre vand, fordi er mindre i dem (det samme gælder for strømforbruget). Prisen er den samme – uanset om de er halv- eller helfyldte.

*Tandbørstning: Brug et vandkrus – lad ikke vandet løbe.

*Undersøg vandforbrug ved nykøb. Tjek vaskemaskinen eller opvaskemaskinens vandforbrug, når du står foran en nyanskaffelse. Et stort vandforbrug er ikke nødvendigvis ensbetydende med større effektivitet.

*Bilvask bør foregå med spand og børste. På denne måde kommer forbruget let ned på under 1/10 Bilen bliver ikke mere ren fordi du bruger slange. Vil du virkelig spare, så kan du vaske bil i regnvejr.

*Opbevar koldt vand i køleskabet. Stil en kande eller flaske koldt vand i køleskabet. Du behøver således ikke at lade vandet løbe,
hver gang du har lyst til et glas koldt vand. Læs mere om, hvordan du altid kan have koldt drikkevand til rådighed.

*Aflæs din vandmåler jævnligt måler. Hold regnskab med dit vandforbrug, så kan du se, at det kan betale sig. Der er desuden andre fordele ved at holde øje med forbruget. Et for stort vandforbrug kan nemlig også være indikator for, om der er en lækage et eller andet sted. Jeg har lige sendt mine tal ind til vandværket til årsafregning – og jeg har fundet ud af, at der er en besparelse på 34% i forhold til året før. Det i sig selv kan være motivation til at fortsætte.

Astrid

One Comment

  1. Har I sat fokus på vandforbruget? Vil I deltage i en mindre forskningsprojekt, hvor vi arbejder med, hvordan fremtidens vandmålere kan hjælpe jer, når I vil mindske vandforbruget. Så se her.

    Jeg søger i forbindelse med et mindre forskningsprojekt på Syddansk Universitet familier, der vil deltage i interviews, komme med ideer og evaluere forslag til nye elmålere. Familierne skal bo mellem Århus og Sønderborg, og de skal have 3×3 timer til rådighed over de næste 2-3 måneder. Deltagelse er ulønnet.

    Er det noget for jer, så kontakt Malene Brandt for yderligere information: malenebrandt@sol.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.