Vælg LED når du køber lyskæder

LED-lys er lysdioder – Light Emitting Diodes. De bruges nu også i lyskæder og –  i modsætning til diodepærerne – er de ikke væsentligt dyrere end de traditionelle lyskæder.

Til gengæld er der en stor strømbesparelse, idet de bruger under 1/5 af den strøm, de almindelige lyskæde bruger. Sommetider endda mindre end det. Så elsker man lyskæder – som jo i bund og grund ofte er mere en pynteting end egentlig belysning – kan man havde dem med lidt bedre samvittighed, hvis man vælger de mere energiintensive diode-lyskæder.

Jul er højsæson for lyskæder – og strømforbrug

Især omkring jul, hvor der bruges et hav af lyskæder overalt, kan der være store strømbesparelser i sigte. Læs for eksempel Politiken.dk: Din julekæde ødelægger klimaet. Og her hentydes der til de “gamle” lyskæder med glødepærer, der ofte bruger mere strøm end man skulle tro! Der er penge at spare på at vælge de rigtige lyskæder. Både til jul og i det hele taget! Skulle du komme ud for de gamle lyskæder, så lad dem ligge. Hvor billige de end måtte være. For i drift er de dyre”

Og så er der i øvrigt en lille sidegevinst, som er værd at tage med. Køber du en diode-lyskæde, får du en lyskæde, der holder meget længere en de almindelige lyskæder. Lysdioder har nemlig en levetid, der er 10-20 gange så stor som glødepærer. Så du skal altså ikke ud og genanskaffe så tit. Du kan altså pakke julelyskæderne ned år efter år – og regne med, at de er brugbare. I mange år. Engang var lyskæder noget, der holdt en sæson eller 2…

Lyskæder til hverdag

Men også i det daglige bruger vi lyskæderne. Mange steder bruges de som stemningsbelysning, nogle steder erstatter de næsten en lampe. Udendørs om sommeren bruges de også, både til hverdag og fest – og på børne- eller teenage-værelser er de næsten et must. De er al mulig grund til at vælge diode-lyskæder. Ikke mindst fordi lyskæder med dioder er blevet mere reglen end undtagelsen – og de er ikke mere dyrere end de almindelige lyskæder.

Astrid

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.