Vil du spare penge, skal du undgå forbrugslån – i hvert fald dem, der ikke er i bank-regi. For mange betyder kreditkort-gælden månedlige betalinger, der belaster økonomien. Nogle reagerer med yderligere låntagning, men det er skruen uden ende. Kreditterne skal ud af verden – eller i hvert fald ud af din økonomi. Dette er et problem, som let accelererer – af flere grunde:
*Forbrugslån er (for) lette at få. Du skal ikke tale med en bankrådgiver, der kunne finde på at sige, at du ikke har råd. Renterne er uforholdsmæssigt høje. Køber du en vare vha. forbrugslån, er det ikke usædvanligt, at du kommer til at betale det dobbelte af, hvad du ville have betalt, hvis du betalte kontant.
Det værste af dem alle er de såkaldte SMS-lån, der er alt for lette at få – og har en rente, der nærmer sig åger! (her taler vi om langt mere end det dobbelte). Der er dog muligvis ved at blive lavet indgreb over for disse, læs mere i artiklen Ombudsmand kræver regler for sms-lån og SMS-lån skal strammes op.Dette skyldes især meget dårlige erfaringer fra Sverige, hvor især unge er blevet ofre for det, der er udråbt til “Danmarks Dyreste lån”.
*Alle tricks er brugt for at få det til at se ud som om, det er billigt. Afdragene er ofte små, problemet er, at der er mange af dem. Man ser ofte en computer finansieret over 60 måneder. Det er 5 år. Computeren er ofte forældet efter 2-3 år. Men du betaler af i 5 år.Det mærkes ikke på økonomien i det øjeblik du bruger pengene. Regningen kommer senere. Læg en plan om, hvordan den skal afvikles.
Hvad skal man så gøre i stedet? Har du økonomi til det, kan du gå i banken og få en kassekredit. Har man ikke en økonomi, der kan klare en kassekredit, er svaret nok, at man ikke skal låne penge. Ikke kun for bankens bedste, men også for ens egen! Da mange af lånene går til forbrug – ikke livsnødvendigheder – skal man overveje sagen nøje. Man kan vente til man har sparet sammen, man kan købe brugt – eller man kan vælge helt fra. Alt efter, hvad det drejer sig om.