Undgå fejlkøb af tøj

Har du tøj i dit skab, som du aldrig har brugt – og sikkert heller ikke kommer til at bruge? Så er du ikke den eneste – tøj er nemlig noget, der fejlkøbes i stor stil. Mange klædeskabe rundt omkring i det danske land indeholder masser af beklædningsgenstande, hvor prislappen end ikke er taget af. Så kan det hænge der og håne en – og minde om penge, vi brugte til ingen verdens nytte. Og det er faktisk ikke nogen rar følelse!

Om det skyldes fortrængningens kunst ved jeg ikke – men ofte er der langt flere af disse fejlkøb end vi mener at huske. Eller ønsker at huske? Det er heller ikke så rart at gå og huske på, men måske var det netop det, vi skulle. Måske er det netop det, der forhindrer os i at lave den samme fejl igen og igen?

Hvorfor køber vi tøj, vi ikke gider bruge?

Der er flere  grunde til at vi fejlkøber så fatalt – netop med tøj:

 • Mange tøjkøb er impulskøb – og der laves der langt flere fejlvurderinger end ved planlagte køb.
 • Vi tager fejl af, hvad der klæder os. Fordi det ser pænt ud på mannequinen (i str. max. 32) i butikken, er det jo ikke sikkert, det klæder mig!
 • Vi køber tøj, som vi mener kommer til at passe os når vi lige har tabt 2 kg. Som vi muligvis aldrig taber. Og sker det endelig, er tøjet sikkert i mellemtiden blevet dybt umoderne.
 • Vi gider ikke prøve tøjet. Det er besværligt at skulle ind i prøverummet – men det kan forhindre mangen en shopping-katastrofe. Det kan være størrelsen, der er gal – eller faconen eller farven, der slet ikke klæder os. Lige meget hvad – vi kommer ikke til at at bruge det.
 • Vi bytter ikke det, der er forkert. Enten fordi vi ikke gider. Eller også har vi købt det et sted, hvor vi hverken har bytte- eller returret.
 • Det var bare så billigt! Det kostede kun 100 kr. Hvis du ikke kommer til at bruge det, er det 100 kr. for meget! Du er gået i udsalgsfælden!

Mindre impulskøb af tøj

Alt i alt skal vi ikke være så impulsive når vi køber tøj. Det får det selvfølgelig til at lyde en smule kedeligt. Men jeg ved så heller ikke sjovt det er at kigge ind i skabet og se alle sine fejlkøb hænge der og grine af en? Man skal have en lidt anden tilgang til tøjkøb, hvis man vil undgå at bruge penge på noget tøj, der bare bliver fyld i garderobeskabet. Men hvordan var det nu lige, det kom derind?

Bevidste tøjkøb

Ja, det er nok mere vejen frem:

 • Prøv tøjet – så får du sorteret det værste fra! Man kan ikke vurdere ret meget ud fra, hvordan det ser ud på bøjlen. Eller på en mannequin i størrelse 32.
 • Er du i tvivl, så sørg for at du har returret – eller som minimum bytteret, hvis du er det mindste i tvivl. Og brug denne ret!
 • Vær bevidst om, hvilken snit og farver, der klæder dig. Og hvilke farver, du godt kan lide.
 • Tænk altid over, hvordan tøjet passer sammen med det, du allerede har. Jo bedre dit tøj passer sammen – og kan bruges indbyrdes – jo mindre tøj behøver du.
 • Køb ALDRIG tøj for småt. Jeg kender godt den med, at så kan man passe det når man lige har tabt de der 5 kilo. Men når/hvis det sker, er man tøjet sikkert allerede umoderne.
 • Køb ikke noget, du har i forvejen. Mange har tendens til at “køre i samme rille” med det tøj, de køber. Den samme sorte bluse. De samme jeans…
 • Køb ikke noget, blot fordi det er billigt. Det er dømt til at blive et fejlkøb. Og så er det pengene ud af vinduet – uanset hvor billigt det måtte have været.
 • HUSK: man kan også fejlkøbe tøj, der er billigt – og tøj, der brugt. Selvom det er billigt, er det jo stadig penge ud af vinduet.
Tøjbutik
Pas på fejlkøbene når du køber tøj. Billede af Orna Wachman fra Pixabay

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.