Tøjbudget – det hele for (langt under) det halve….?

Har du tøj som en stor post i budgettet? Vil du ikke gå i det samme år efter år efter år. Selv elsker jeg tøj. Men ikke nok til at skulle bruge en mindre formue på det. Jeg har dog svært ved at se mig selv med en såkaldt Capsule Wardrobe med ganske få, klassiske ting eller basisting. Det er ikke mig. Jeg kan sagtens se ideen, og jeg kan se dem, det fungerer for, ikke mindst hvis man er klassisk anlagt. Det er jeg slet ikke. Selvom jeg på ingen måde føler mig som modedyr, elsker jeg at skifte, forandre….. og finde nyt. Altså nyt for mig, tøjet kan sagtens være brugt. 

Jeg har masser af tøj nu. Men jeg betaler ikke ret meget for det. Det skyldes, at jeg køber secondhand, min garderobe er nok 85% secondhand i øjeblikket. Meget af det hentes endda på byttemarked, hvor der ikke er penge involveret. Ideelt for sådan en som mig.

Genbrugere kan også overforbruge

Nu er det sådan, at den slags kan man faktisk sagtens kan forkøbe sig, selvom man køber genbrug. Ikke mindst fordi det er så billigt. Man skal passe på alligevel. Der er byttemarkeder et godt outlet. Tøjet kan altid byttes, så at sige.

Reglen hedder for mit vedkommende, at det jeg ikke kan bruge, det skal videre. Sælges, omsys, gives væk eller byttes. Derved får jeg det flow, jeg gerne vil have. Og jeg mangler ikke noget, tværtimod. Jeg har meget og varieret tøj.

Cirkulær tøjøkonomi?

Cirkulær tøjøkonomi, der er muligvis ikke noget, der hedder sådan. Det cirkulære er lidt tyvstjålet, der snakkes så meget om cirkulær økonomi.

Og cirkulere, det er nøjagtigt hvad det gør. Tøj, der kommer ind i min garderobe, kan let forsvinde ud igen, hen til et andet sted, hvor det kan få et nyt liv. Jeg er ikke den første, der havde tøjet, og jeg er heller ikke slutbrugeren. Det kan også sagtens skifte form undervejs. På den måde forstået, at jeg syr det om. Alt i alt stor cirkulation.

Pas på, at dit tøjbudget ikke løber løbsk - køb brugt
Har du for højt et tøjbudget? Man kan sagtens have masser af tøj, fedt tøj, uden at det behøver at koste kassen

Tøjbudget 200,- om måneden

Det er der mit tøjbudget er landet. Det skal dække tøj, sko, smykker osv. – og det er ganske realistisk. Jeg har i øjeblikket ikke brug for mere. Sommetider får jeg det ikke brugt. Det er naturligvis en helt anden måde at købe tøj på. Jeg kan ikke bare vælge farve, størrelse, snit osv. Jeg må tage, hvad der kommer forbi. Eller lave det om, jeg finder. Så det er en ganske anden måde at tænke på. Og naturligvis noget, der man skal vænne sig til.

Heldigvis kan den slags læres. Når man først har vænnet sig til det, er gevinsten stor. Læs mere om, hvordan man køber genbrugstøj – uden at fejlkøbe.

Astrid