Sådan er tilbudet, hvis man sætter det hele lidt på spidsen. Var det noget for dig? Nej, i hvert fald ikke, når jeg fremstiller det på denne måde. Men hver dag er der masser af mennesker, der gladeligt accepterer tilbudet. Nogle vel vidende, hvad det hele går ud på – nogen ikke.
Men det sker hele tiden. Det er bare forbrugslån. Eller som nogen kalder det: finansiering.
“Finansiering” dobler ofte prisen
Og lad os bare kalde det forbrugslån, for lån er reelt hvad det er. For det er naturligvis det, jeg taler om. Forbrugslån som mange danskere vælger at tage når de skal skaffe sig nye forbrugsgoder til huse. Incl. renter, gebyrer og andre omkostninger, er det nemlig langtfra usædvanligt at vi kommer til at betale det dobbelte, inden alt er betalt ud. Dette er altså ofte prisen for ikke at spare op til tingene først – eller vælge at gå i banken, hvor man kan låne billigere.
Tænk dig om en ekstra gang
For dette er nemlig den måde, du kommer til at betale allermest for en vare. Afdragene er muligvis ikke store, men der er masser af dem. hvis noget er finansieret over 72 måneder, betyder det, at det tager dig seks år at betale det ud. Brug lidt tid på at læse kontrakten – og regn det hele godt igennem, før du slår til.
Har du virkelig brug for det? Har du brug for det nu? Du får mere for pengene, hvis du sparer op – og så køber.
Alternativt kan banken som oftest tilbyde en meget lavere rente.
Her kommer 2 inspirerende – eller måske skulle jeg sige afskrækkende – artikler fra Politiken.dk. De handler om alt det, man måske ikke lige tænker på når man står og skal lave en låneansøgning. I hvert fald tankevækkende læsning:
- http://politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/article818892.ece
- http://politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/article820573.ece
- Og læg mærke til, at dette i bund og grund henvender sig til mennesker, som slet ikke burde låne. Ja, det er dyrt at være fattig!