Styr impulserne….

At være impulsiv betragtes mange gange som noget positivt. Og det er det også i mange tilfælde – men ikke når det har med økonomi at gøre. Økonomi skal styres, men ikke af impulser! Impulskøb – det lyder også meget skæggere end de fornuftige køb. Det er det også. Altså i købsøjeblikket. Men ikke bagefter, hvor man ingen penge har. Powershopping er kun sjovt, hvis man har pengene.

Mange af vores penge går desværre til impulskøb. Butikkerne gør hvad de kan for at appellere til dette impuls-gen, som vil alle har. Reklamerne understøtter det. Man kan ikke gå ud og handle noget så almindeligt som dagligvarer uden at støde på andre fristelser. Man kan (næsten) shoppe døgnet rundt – i hvert fald hvis man regner Internettet med.

Impulsfælden?

For mange impulskøb tærer mere på økonomien end man lige er klar over. Meget af det vi køber i det daglige, er nemlig slet ikke planlagt. Forsvinder dine penge uden du rigtigt får noget for dem? Bliver du hurtigt træt af det, du køber? Køber du ting, du ikke har brug for? Trøsteshopper du? Er shopping underholdning for dig? Der er mange grunde til at købe impulsivt. Men uanset grunden, er det noget, som kan bringe ens økonomi i knæ.

Need to have? Nice to have?

Nøjagtigt den skelnen, er det, der skal fokus på. Impulskøbene forsvinder ikke af sig selv. Man skal lære sig selv hele tiden at have det i baghovedet,. En god øvelse er, at man tager en måned, hvor man gemmer sine bonner og/eller skriver sine indkøbt ned. Alt – uden undtagelse – skal med. Når måneden er omme, kan man se, nøjagtigt hvordan man har brugt sit rådighedsbeløb. Derefter regner man alt det sammen, der ikke var strengt nødvendigt. Det beløb er ens potentiale. Det er det beløb, man potentielt kan spare. Dette er ofte en god øvelse, der styrker motivationen.

Nogle føler sig måske lidt flove over at have brugt mange penge på “ingenting”, men man skal nok snarere se på det på den måde, at det er en mulighed for at kunne spare. Det havde vel været langt værre, hvis ikke der havde været noget at skære væk? Måske lyder det kedeligt bare at skulle købe fornuftigt ind? Måske, men husk, det er betydelig kedeligere at være flad…

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.