Store byttedag?

Vi ligger alle inde med ting, som vi ikke bruger mere – eller måske aldrig har fået brugt? Det er ikke fordi tingene ikke kan bruges. Som oftest er det fuldt brugbare ting, som lige så godt kunne have været brugt. Man kunne naturligvis sælge det, men det er heller ikke altid, det er noget værd regnet i penge. Ingen tvivl om, at der er nogen et eller andet sted, der kunne bruge det.

Tænk hvis man kunne bytte? Og det kan man faktisk engang imellem. Den 9. september er nemlig i år udråbt som Danmarks “Store Byttedag”. Det betyder, at der bliver arrangeret byttemarkeder og loppemarkeder flere steder i landet. Det betyder, at man kan medbringe det, man ikke mere bruger – og måske komme hjem med noget, man rent faktisk har brug for.

Og det er jo ingen dårlig handel. Så nu står den 9. september i genbrugets tegn. Der er en del arrangementer i Københavnsområdet – blandt andet markerer Miljøstyrelsen Store Byttedag med et arrangement ved TAP1 ved Carlsberg.

Det er vel ikke bare københavnere, der bytter?

Også Århus er med på genbrugslandkortet – blandt andet med arrangementer i studenternes hus, Stakladen. Ellers ser der ud til at være en del mere specialiserede arrangementer rundt omkring – prøv at søge på “Store Byttedag 9. september”på Google – så kommer der måske resultater op, som kunne være relevante. Man kan også  håbe på, at det breder sig inden denne dato?

Byttedagen bliver blandet andet promoveret af brugmerespildmindre.dk – som Miljøstyrelsen er involveret i. Det mest markante arrangement er givetvis det på Carlsberg-grunden, der bliver arrangeret i et samarbejde med Københavns Kommune og sommermarkedet på Carlsberg. Her bliver der lavet et byttetelt, hvor du kan aflevere det, du ikke har brug for til glæde for andre. Og måske finder du noget, du selv kunne bruge. Du har alt at vinde, intet at tabe.

I princippet kunne det være alt mellem himmel og jord, der bliver byttet i teltet. der vil desuden være loppemarkedsboder og et genbrugsmodeshow. Genbrugsmode i betydningen genbrugstøj, der er syet om eller frisket op, så der er også mulighed for at få inspiration til, hvad du gør mad det gamle tøj, du er træt af. Eller måske det genbrugstøj, du anskaffer dig?

Bytteri vinder (forhåbentligt) frem

Der er arrangementer andre steder end i Københavnsområdet, men det ser ud til, at det meste foregår der. Så kan man bare håbe på, at fænomenet breder sig. For det er en fantastisk god ide. Der kan være forskellige grunde. Måske har man bare ikke ret mange penge og alligevel brug for noget nyt? Måske er man ved at drukne i ting, man aldrig bruger? Eller man kan være  træt af den megen brug-og-smid væk? Eller man er bare nysgerrig?

Husk på, at genbrugsting i dag ikke er som man så det for bare et par årtier siden. Det er ikke bare gammel ragelse. Masser af ting er kun let brugt – nogle endda ikke brugt. I dag bruger vi ikke vores ting så længe som vi engang gjorde. Og vi laver (for) mange fejlkøb eller impulskøb. Moden skifter hurtigt, så vi bliver træt af tøjet før det bliver slidt. Og vi opgraderer konstant vores elektronik. Og hvis ikke det kommer videre tilandre, der måske gerne vil have det, så ender det som regulært affald. Og det får vi mere og mere af. Det vil bytteriet kunne være med til at afhjælpe.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.