Sparepærer og affaldshåndtering

Sparepærer bruger kun en brøkdel af den energi, som den gamle glødepære brugte. Så der er virkelig penge at spare på det. Hvis du bruger sparepærer, vil du sikkert kun bruge mellem 1/4 og 1/5 af den energi, som glødepæren ville have brugt. Hvis du skal spare penge, er det en god hjælp på vejen til at få reduceret elregningen.


Sparepærer indeholder kviksølv

Miljømæssigt er det en gevinst også. Men det kræver, at man skiller sig af med sparepærerne på en miljømæssig korrekt måde. Sparepærer indeholder nemlig kviksølv – og er derfor miljøfarligt affald. Sparepærer af forskelligt fabrikat kan indeholde mere eller mindre kviksølv. Men vær sikker på, at de indholder kviksølv – uanset fabrikat.

Kviksølv er et farligt tungmetal. Det må ikke komme i det almindelige affald, da det er et metal, der nemt ophobes i mennesker og dyr – og i vores fødevarer. Det er altså langtfra ufarligt. Dette har været brugt som argument for, at vi ikke burde bruge sparepærer.

Men jeg tror snarere, man skal se på det på den måde, at vi naturligvis skal bruge sparepærer – vi skal bare skille os af med dem på den rigtige måde.

Sparepærer skal ikke i skraldespanden

Sparepærer - affaldshåndertingen er vigtig

Sparepærer er miljøfarligt affald

Desværre gør for mange af os det, man ikke må – smider pæren i skraldespanden. Det skal man ikke. Man skal gemme den i en beholder til miljøfarligt affald. Når man skal på genbrugsstationen, kan man aflevere det der.

I nogle kommuner er der ordninger, der gør at man kan aflevere sammen med det andet affald – blot man ligger det i en pose oven på skraldespanden. Kontakt dit renovationsselskab, hvis du vil vide mere.

Endelig er der mange af de steder, hvor man kan købe pærerne, der også tilbyder at modtage de gamle.

Kviksølv kan genanvendes

Det er nemlig vigtigt at kviksølvet ikke kommer med på forbrændingen. Hvis det brændes kommer det ud i luften. På den anden måde sikrer man, at det ikke sker. Og i øvrigt også, at det er muligt at genanvende kviksølvet fra sparepærerne.


Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.