Spar penge – undgå spild

Fødevarer er langtfra billige. Mange af de penge, vi tjener, går til den mad, vi spiser. Desværre er der også en forbløffende stor del, der går til mad, vi ikke spiser! Den ryger nemlig i skraldespanden. Det skulle være opgjort til at hver dansker smider 63 kg. mad ud om året.

Og dette inkluderer ikke kartoffelskralder, kaffegrums og lignende. Det er 63 kg. mad, som kunne have været spist. Og det er endda ikke så lidt. Ud over at der er tale om ressourcespild, er det faktisk også penge, vi smider i skraldespanden.

Hvor meget koster 63 kg. mad?

Det er et godt spørgsmål, for det kommer naturligvis an på, hvad det er. Men det kan blive til mange penge i den sidste ende. har man et stramt budget, er det værd at tage med.

Der er forskellige grunde til at det går så galt:

  • Manglende planlægning af indkøbene gør at vi kommer hjem med mad, vi ikke når at spise. har man ikke en indkøbsseddel med, risikerer man at købe helt forkert ind (eller måske for meget).
  • Vi fristes af storkøbstilbud, vi ikke kan udnytte.
  • Vi er ikke vant til at udnytte rester. Middagsmads-rester kan bruges til pålæg, madpakke – eller måske fryses ned til en anden gang. Eller suppleres og bruges næste dag. Vi ved det naturligvis  godt. Men gør vi det?

Måske er problemet også, at vi – eller i hvert fald de fleste af os – har for godt råd? Forstået på den måde, at vi ikke er tvunget til at bruge det hele. Jeg kan i hvert konstatere, at jeg nu smider betydeligt mere ud nu end da jeg var “enlig mor på SU”. Det satte en naturlig grænse, for jeg kunne ikke bare købe mere. Jeg måtte bruge det, jeg havde købt. Og det var egentlig bare ganske naturligt.

Hvad gør vi så?

Bestemmer man sig for,at nu skal det være slut, skal man regne med at det tager lidt til. Man skal nemlig til at lægge vaner om. Madlavningsvaner, indkøbsvaner osv.

Men allerførst skal man nok stille en diagnose, så man ved, hvor det går galt.Her kan det være en god ide, at skrive ned, hver gang man smider madvarer ud. Så kan man nemlig lettere se, hvad det er man gjorde galt.

Inspirationslinks

Nu er jeg ikke den eneste, der har opdaget det, så her kommer nogle links med fokus på problemet.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.