Spar penge – ryd op på badeværelset

Hvor mange ting, har du liggende på badeværelset? Hånden på hjertet? Jeg kan naturligvis kun svare for mig selv – og svaret er: Alt for meget! Og jeg ved, at mange har det ligesom jeg. Der kan være mange forskellige grunde til, at vi fylder skabe og skuffer med alt muligt. Men en ting er sikkert – det er for dyrt!

Ok, måske er en del af det købt på tilbud. Eller på ferien. Eller måske mener vi, at det skal vi da nok få brugt – en eller anden gang! Eller et eller andet andet. Men det kan ikke betale sig at forkøbe sig på sæbe, cremer, parfumer, kosmetik og make-up. Når man kigger det igennem, vi man ganske sikkert komme frem til det lidt chokerende resultat, at vi udmærket kunne klare os med langt mindre. Og det i sig selv er en indikator for, at her er der penge at spare. Hvis vi bare købte det, vi skulle bruge – og brugte det, vi havde købt.

Ja, tænk hvis det var så enkelt!

Den, der gemmer til natten, gemmer til katten!

Det er der flere grunde til at det ikke kan betale sig at hobe tingene op på denne måde. Dels er der en udløbsdato for den slags. Det holder ikke i en evighed. Når først pakningen er brudt, er det begænset, hvor længe kosmetik, creme osv. holder. Heller ikke make-up holder for evigt. Eller parfume, hvis nogen skulle tro det! Det betyder, at en del af det, vi har liggende af den slags, slet og ret går til. På samme måde som mad, der ikke bliver brugt i tide…

Impulskøbene dominerer

Det næste er, at vi er alt for impulsive når vi køber den slags. Vi køber ikke fordi vi mangler det, vi køber fordi vi liiige har lyst til det. Det er, som mange gør det med tøj. Måske endda lidt værre, fordi beløbene ikke er store. Og det er det, der snyder os. Som med alle andre småbeløb. “Det kostede næsten ingenting”, siger vi.

Men det kostede noget og det gør det hver gang. Problemet er, at der er mange fejlkøb, der begås på denne måde. Og lægger man det hele sammen, er det faktisk værd at regne med. Kigger man i det, man har sorteret fra, må man nok sande, at meget af det, man har slæbt til huse, aldrig kommer til at blive brugt  – i hvert fald ikke brugt op. Så også her er der brugt penge, der var unødvendige.

Hvis man gerne vil se, hvor galt, det er fat med ens indkøbsvaner, er det en god ide at gå helt til bunds i det hele. Man gemmer naturligvis det, man ved, man bruger. Det, der er blevet for gammelt, ryger ud. Og det, man ved, man aldrig får brugt, kunne måske foræres til nogen, der kunne bruge det? Prøv at regne ud, hvor meget, du alt i alt har betalt for det, der er blevet for gammelt – og det, du aldrig kommer til at bruge. Det kan være tankevækkende!

Køb kun det, du ved, du bruger

Hvis man derimod købte målrettet, ville man bruge langt færre penge på det hele. Men det er ganske sikkert noget, man skal sætte sig for – det er ikke noget, der sker af sig selv. For hvor meget giver det mening at have stående? Men det er naturligvis noget, man skal sætte sig for. Men der er naturligvis ikke noget i vejen for at købe godt ind, hvis nu ens favorithårshampoo er på tilbud til halv pris. Der er ligefrem god økonomi i det. Men det er også fordi det er noget, man ved, man kommer til at bruge.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.