Spar penge på legetøj

Legetøj bliver dyrere og dyrere. Der kommer mere og mere på markedet. Vi bruger flere og flere penge på det. Ja, sådan må det i hvert fald føles for mange forældre. Og reklamerne gør sit for at understøtte, at alt det her legetøj – det må de små poder altså bare have.

Nu vil jeg ikke gøre mig til talsmand for, at man bare skal købe billigt legetøj. Det er ikke løsningen bare at skifte til billigere legetøj. Men man kan spare masser af penge på legetøj alligevel. Man skal i stedet være mere selektiv i, hvad man bringer til huse. Man skal købe mindre – når vi snakker kvantitet. Man skal købe anderledes – og købe bevidst. Rundt omkring i de danske hjem ser man oceaner af legetøj dynge sig op. Og det i mængder, som intet barn har tid til at lege med.

Legetøj: undgå døgnfluerne.

Noget legetøj bliver flittigt brugt – andet er glemt efter kort tid. Man skal derfor holde øje med, hvad det rent faktisk er børnene leger med. Og så undgå alt det ”overflødige”. Er man i tvivl om, hvad det er, der er overflødigt, er det en god ide at gennemgå børnenes legetøj for at stille en passende diagnose. Ofte gemmer det sig langt nede i dyngerne…

Giv ikke efter for plageri i butikkerne.

Der er slæbt meget, overflødigt legetøj til huse blot for at få fred når man handler ind. Legetøj, som barnet er sikker på, at det ikke kan leve uden og er klar til at gå til yderligheder for. Du ved udmærket, at barnet klarer sig fint uden – så giv ikke efter. Barnet plager sig til legetøj, fordi det ved, at du på et eller andet tidspunkt giver efter. Hvis det opdager, at du ikke giver efter, holder det op – efter et stykke tid. Børn plager fordi det kan betale sig – eller holder de op. Så sjovt er det heller ikke at hyle og skrige og skabe sig.

Byt med andre.

Alt det legetøj, der ikke mere bruges – eller måske slet ikke har været i brug – kan med fordel byttes væk. Lav bytteaftaler med andre. Legetøj, ungerne ikke har set før, er så godt som nyt. Også selvom det ikke er nyt.

Tag på legetøjs-bytte-marked. Eller børneloppemarked, som de også kaldes nogle steder. Disse arrangeres i mange byer rundt omkring i landet. Her kan ungerne lave en lille bod og sælge deres aflagte legetøj. Og måske på den måde spare sammen til noget nyt?

HUSK: Ikke al leg kræver det store legetøj.

Det er sjovt at lege i regnvejr, hvor man kan bygge skibe osv. Tager du børnene med i skoven, vil du opdage, at de har det sjovt – helt uden legetøj. Mange har sikkert lagt mærke til, hvordan de mindste kan få timer til at gå – bare med sand og vand!

Lær børnene, at de ikke kan få både i pose og i sæk. Når børnene bliver lidt større, skal de til at prioritere. Legetøj må – og skal – ikke bare komme i en lind strøm. De kan ikke få det hele. For at få det, de allerhelst vil have, må de opgive noget andet. Og det ikke sikkert, man kan få det med det samme. Måske skal der spares op først?

Lær børnene økonomisk sans

 – også omkring legetøj. Når de ikke bare kan få i pose og sæk, er det ikke kun for din egen økonomi’s skyld. Det handler i høj grad også om, at de forbrugsvaner, de lærer i hjemmet som børn, dem tager de med sig i voksenlivet.

Noget legetøj skal der til – og især det lidt dyrere kan det være en ide at vente på. Der er ofte penge at spare, hvis man venter på et godt tilbud i stedet for straks at haste af sted efter det.

Brugt er godt. Og brugt er billigt – ikke mindst. Meget vat det legetøj, som virkelig kan koste kassen – for eksempel LEGO – kan med fordel købes brugt. Det er ikke ud-dateret, og det kan holde til mange børn. Og når børnene er vokset fra det, kan det sælges igen. Kom langt med kreativitet. Bruge fantasien – børn kannemlig være utrolig kreative. Farver, papir, glimmer osv. kan de få utrolig meget ud af – selvom det ikke er den store udskrivning.

Astrid

4 Comments

  1. Der er meget du kan have ret i her, legetøj skal have bæredygtigt evner hvilket gør det unikt og skal kunne gå i arv, det er nøglen til godt legetøj. Det skal ikke være dyrt for at kunne holde længe, det er forældrene der skal hjælpe til med at få legetøjet samlet ind efter brug, så det ikke flyder og ødelægger. Mine børn har meget legetøj, men de leger med det, ikke alt er legetøj som de vil beholde i mange år, det ses tydeligt men vi køber legetøj hjem til dem som er specielt, lavet i træ og ikke bare plastik der ender i skrallespanden, nej legetøj der enden kan sælges igen eller gemmes væk så deres børn, vores børnebørn kan lege med det.

    • Det er ganske rigtigt – det skal holdes i omløb. Derfor er det også vigtigt at vi får købt legetøj, der er værd at give videre. I stedet for at man køber så meget. Mange børn får meget mere legetøj end de er i stand til at nå at lege med.

      KH. Astrid M

  2. måske kan man supplere med her: køb legetøj til børn der holder. Hellere få gode ting eller en masse junk. Feks en stabil løbecykel fremfor en billig løbecykel som falder fra hinanden efter 2 mdr.

  3. Tak for en god artikel. Noget af det bedste legetøj synes jeg er der hvor man selv skal skabe noget. Og legetøj man laver selv ud af næsten ingenting – eller koster tæt på nul kroner f.eks hvis man finder det i skoven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.