Spar penge og skån miljøet – 2 sider af samme sag

Du vil gerne spare. Og du vil også gerne værne om miljøet. Hvad gør du så? Man kan faktisk nemt få det indtryk at man skal købe dyrere ting, hvis man skal være “miljørigtig”. Den rigtige bil, økologiske varer,  og man har det indtryk, at det skal være nyt og højteknologisk for at være rigtigt.

Men det er ikke helt rigtigt. Eller i hvert fald ikke den eneste måde. Alle kan være med.

Til kamp mod affaldet

Det er på sin vis både rigtigt og forkert. I regnestykket skal vi ikke glemme, at når du køber nyt, ryger det gamle ud – danskernes affaldsmængder stiger hele tiden. Der er en anden vej, man kan gå – uden at have så mange penge. Det er at forbruge mindre, generelt. Og det er at genbruge.

Enkelt – billigt – genialt?

Her kommer et eksempel:

»Det ville kræve et holdningsskifte, og at folk begynder at tænke på, at der også bliver genereret affald, inden de køber en vare. Før man står med en 100 gram ny mobiltelefon, er der brugt 100 kilo råstoffer. Så hvis man lod være med at købe den telefon, så havde man affaldsforebygget rigtig meget,« forklarer Julie Svendsen. (kilde: Politiken.dk)

Den lavteknologiske løsning

Altså: bruger du det gamle til det er udtjent, sparer du både penge og du sparer miljøet for belastning. Det gælder ikke kun de teknologiske ting, men generelt alle fysiske varer. Men når vi snakker om at spare på el, vand, varme, køre mindre bil osv., er det både at hjælpe din økonomi og miljøet. Hvis du sparer 20% på din varmeregning, er det stadig fuldt gyldigt – også selvom du ikke har investeret 20.000 i et solvarme-anlæg. 

Mindre produktion og mindre affaldsproblemer er resultatet, hvis vi forbruger mindre. Skruer du ned for forbruget, hjælper du miljøet. Affaldsproblemerne skyldes vores stærkt stigende forbrug. Vi er blevet for rige. Vi bruger og smider væk. Går du på loppemarked og køber det, andre har “smidt” væk, hjælper det også på begge fronter. Der skal ikke ny-produceres – og du køber langt billigere.

Selvfølgelig hjælper det også, at der bliver udviklet nye miljørigtige produkter. Men vi skal nok bruge både den højteknologiske og den “lavteknologiske” vej.

Læs mere – sparetips fra SPAREGRISEN:

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.