Spar penge – brug kontanter

Har du (også) svært ved at holde budgettet? Er du fristet af plastikkort, som bare kan køres igennem – og så er der betalt? Føles det ikke rigtigt som om du bruger penge, når du betaler med kort? Gem plastikkortet væk (gem det til evt. særlige lejligheder, hvor det kan være praktisk) og væn dig til at bruge kontanter! Hvorfor?

Fordi så mærker du, at du rent faktisk bruger penge! Rigtige penge! Penge, som måske kunne have været brugt bedre?

Kontanter – du mærker, at du bruger penge

Dels er der det ved kontanter, at det er “rigtige penge”. Du bliver opmærksom på, hvor meget, du bruger.

Der er steder, hvor kontanter ikke duer. Dine faste udgifter klares via PBS, andre regninger via Netbank. Her har du samtidigt et overblik over dine udgifter. Så her slipper du for kontanterne, men er samtidigt ikke fristet til “bare køre kortet igennem”.

Ellers er det en god ide at kigge på, hvad det er, du ikke kan styre:

  • Madindkøb: Køber du for meget ind, så ½-delen ryger ud? Ryger der alt muligt unyttigt med ned i kurven (supermarkeder er eksperter i at få os til at købe masser af ting, vi slet ikke har brug for). Hvis du benytter Konvolutmetoden og putter ugen madpenge (beløbet har du bestemt på forhånd) i en konvolut, kan du bedre styre det. Lav madplan og indkøbsliste – og tag de penge med, du skal bruge. Lad kortet blive hjemme.
  • Tøjkøb: Hæv også kontanter, når du skal i byen og købe tøj – så er det på forhånd bestemt, hvor meget du må bruge.
  • Cafe – eller gå-i-byen? Bestem på forhånd hvor meget du må bruge. Og hæv dette beløb. Det hjælper sig med at styre pengeforbruget. Her er et sted, hvor det løber løbsk for mange.
  • Nethandel: Er dette dit problem? Ja, så er det du skal overveje, om ikke det var bedst at nøjes med et hævekort – eller et Visa Electron. Det sidste har fået navnet “krise-dankort”.
  • Lommepenge. Sæt lommepenge af til “alt det løse” altså småbeløbene. Også her er der mulighed for at gå alt for højt – fordi de små beløb ikke mærkes. Hvis du har sat lommepenge af, er der ingen vej udenom. Det mærkes – når der ikke er flere, kan du ikke købe mere.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.