Spar på madbudgettet – sortér det dyreste fra

Danmark er landet med de højeste fødevarepriser. Om det betyder, at det skal koste kassen at købe ind – det er så et åbent spørgsmål? Der varsles oven i købet nye prisstigninger. Måske ikke en ny fødevarekrise, men det kommer til at betyde, at vi skal regne med, at maden bliver dyrere – igen.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal have flere penge op af lommen af den grund. For der er ofte nogle forbrugsvaner, der kan ændres – som modtræk mod prisstigningerne.

Prisstigninger på mad, men også et modtræk

Der er dog ting, vi kan gøre – blandt andet kan vi se nærmere på, hvad det er der ligger tungt i vores budget. Nogle varer er betydeligt dyrere end andre.

Vi skal regne med, at det kød, vi køber, bliver dyrere. Eller gør det? Behøver det være oksekød? Oksekød på grillen regnes måske nok for det ultimative, men det er langtfra det eneste. Led efter billigere alternativer. Eller måske kunne man købe mindre oksekød? Hvad blev der af “lidt men godt”? Og så er der maden, vi smider væk – det er et kapitel for sig. Der ryger nemlig masser af mad i skraldespanden i de danske husholdninger. Også en mulighed for besparelse.

Højere priser – nye vaner?

Så vi kommer til at betale mere for maden, siger de kloge. Men det er selvfølgelig under forudsætning af uændrede forbrugsvaner. Men hvad nu hvis vi lægger vores forbrug om? Måske billigere kødtyper (der ikke behøver at være dårligere af den grund). Vi kan spise mindre kød, flere grøntsager, det kunne ligefrem være en sundhedsmæssig gevinst. Problemet er måske ikke så stort endda – måske er vi bare vanetænkere?

Måske var det på sin plads med et par fravalg? Kig på dine kasseboner, så kan du se, hvad du har købt ind. Var der ikke noget, der kunne erstattes? Eller udelades? Eller købes mindre af? Jeg ved, at når jeg kigger på mine kasseboner, er der som regel noget, jeg ville have levet lige så godt uden.

Jeg må dog indrømme, at de, der er på så lave indkomster (fx. overførsel), at denne prioritering allerede er lavet, har begrænsede muligheder. Hos os andre, selv de lavtlønnede, skal der bare tænkes lidt anderledes. Og det kan være det, der gør at vi sagtens kan holde budgettet – også selvom fødevarepriserne er stigende.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.