I gamle dag brugte man en såkaldt høkasse til at spare energi, når man skulle tilberede ting, der skulle koge længe. Jeg kan huske, at min bedstemor havde en sådan høkasse stående i sit køkken – og den blev flittigt brugt. Ikke kun til risengrød – også til kartofler eller grøntsager. Høkassen er nøjagtigt det, det lyder som: En kasse foret med hø, så den var i stand til at holde på varmen.
Sådan en har de færreste af os dog i dag. Det er en smule svært at forestille sig en høkasse i et moderne køkken. Men idéen om høkassen lever dog i bedste velgående. Nu er det bare noget andet, man bruger – sengen!
Risengrød i høkasse anno 2010
Men de fleste af os har noget, der udemærket kan erstatte den omtalte høkasse. En seng….
Kog mælk op i gryden tilsæt ris efter vejledningen, når det kommer i kog igen, tag af pladen sæt låg på og pak ind i aviser + håndklæde – og sæt i sengen – med dynen ovenpå. Efter et par timer er grøden færdigkogt. Hvis den er lidt for tynd så sæt den lidt på kogepladen igen og kog den op. Når konsistensen passer tages gryden væk fra pladen og lidt salt tilsættes. Velbekomme…